Vă sugeram în articolul precedent, ca un prim pas în menținerea echilibrului psihologic în aceste vremuri nesigure, să vă oferiți zilnic un timp de cel puțin jumătate de oră doar pentru voi, scanându-vă gândurile, starea emoțională și fizică, și întrebându-vă cum sunteți. Abordându-vă cu onestitate, și asumându-vă cu sinceritate starea, respectiv situația de viață actuală, vor crește șansele de a le îmbunătăți.
Acționați abia după ce sunteți în clar cu starea voastră. Pentru un plan de acțiune concret, răspundeți-vă la întrebări ajutătoare: Care dintre acțiunile mele m-au adus aici? Ce vreau să schimb? Ce acțiuni pot să fac în vederea modificării stării mele sau a situației care îmi displace? În afară de mine, pe cine mai pot conta în demersul meu de acțiuni? Schițați pe hârtie un plan de acțiuni; sunt suficiente doar două-trei acțiuni concrete, dar pe care să încercați să le îndepliniți, observând efectele pe care le produc în viața voastră.
Faceți ceva pentru alții. Oferindu-vă sprijinul, fără să așteptați nimic în schimb, vă veți simți mai bine și mai de folos. Implicându-vă într-un act de caritate, participând la activități de voluntariat în vederea îmbunătățirii unui aspect din societate sau, poate, contribuind financiar, cu oricât de puțin, pentru un scop nobil veți avea un sentiment de satisfacție unic. Aduceți-vă numai aminte de basmele copilăriei care ne-au învățat că făcând bine, ne putem aștepta la bine. Chiar dacă în viața reală nu se întâmplă întotdeauna așa, mintea noastră a reținut foarte bine aceste mesaje și prin acțiunea neuronilor oglindă va fi tentată să răspundă pozitiv la gesturile pozitive.
Practicați periodic, dacă se poate zilnic un ritual de gratitudine, indiferent dacă sunteți credincioși sau nu. Pentru unii, acest ritual va lua forma unei rugăciuni, pentru alții se poate manifesta prin gânduri bune și de mulțumire îndreptate spre persoane dragi, sau chiar înspre propria persoană. Acest proces de câteva minute ne va ajuta să ne focusăm atenția pe lucrurile bune din viața noastră, peste care obișnuim să trecem cu ușurință în vâlvătaia zilelor.
Cultivați în voi un sentiment de deschidere și toleranță spre lume. Limitările pe care ni le impunem datorită unor credințe despre lume, viață și societate, de multe ori, ne țin pe loc, nu ne dau voie să ne dezvoltăm și să ne pliem pe noua dinamică a societății. Acceptând că, deși avem întotdeauna posibilitatea să alegem dintre cel puțin două variante, tot nu putem controla fiecare aspect al vieții, ne va elibera de tensiunea sentimentului că trebuie să acționăm mereu perfect și ne va face mai blânzi cu propria persoană. Permițându-ne să mai și greșim, ne vom da voie să experimentăm alte situații și comportamente, respectiv să vedem prin ce schimbă ele viața noastră.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Abordându-vă cu onestitate, și asumându-vă cu sinceritate starea, respectiv situația de viață actuală, vor crește șansele de a le îmbunătăți
Citiți principiile noastre de moderare aici!