Unul dintre cei mai mari adversari ai noștri suntem tocmai noi, prin vocea așa numitului „critic interior”, care nu este altceva decât ecoul care s-a format de-a lungul timpului din mesajele adunate de la persoanele importante pentru noi. Acest ecou transformat în noi într-un veritabil discurs interior poate conține diferite tipuri de mesaje referitoare la ce înseamnă viața, la rolurile pe care trebuie să le îndeplinim, la cum trebuie să ne comportăm, la ce avem voie sau nu să facem, la calitățile noastre. Probabil unele dintre ele vă sunt destul de cunoscute și poate că au devenit atât de familiare încât trăiți exact după modelul indicat de ele: „Viața este sacrificiu.”, „Lumea vede, ascultă și vorbește.”, „Trebuie să poți mai mult!”„Locul femeii este la cratiță!”, „Bărbații vor doar sex!”, „Băieții nu plâng!”… Șirul ar putea continua.
Primul pas pentru a ieși din prizonieratul acestor mesaje este să le identifici pe acelea care sunt valabile pentru tine și să vezi de la cine le-ai preluat, cine din familia ta obișnuia să le repete, nu neapărat în relația cu tine, dar chiar și așa, în general, în zilele obișnuite, parcă un laitmotiv, un refren care răsuna din când în când și s-a infiltrat pe nevăzute în sufletul tău. Un al doilea pas ar fi să te întrebi ce crezi tu cu adevărat despre tine și despre mesajele pe care le repetă criticul tău interior? După aceea, ar fi bine să încerci să reformulezi mesajul într-o formă complet opusă și să ți-l adresezi exact așa, în noua formulă. De exemplu, dacă te afli în situația în care nu te consideri suficient de bun, încearcă să identifici acel domeniu în care ai reușit să atingi un rezultat ce te-a mulțumit cândva și vezi cum ar suna, exprimat mai întâi în gând, după aceea cu voce tare, să îți spui că ești capabil și priceput, pentru că ai mai dovedit asta în trecut.
Mesajele cu care ne identificăm, de foarte multe ori ne țin blocați pe o anumită poziție și ne împiedică să ne recunoaștem propriile nevoi și dorințe. Pentru a putea porni pe drumul către acel prim loc din viața noastră, este bine să ne întrebăm ce ne dorim cu adevărat și ce ne-ar împlini. Pentru a răspunde cu onestitate este nevoie de mult curaj, pentru că s-ar putea ca în momentul formulării unei nevoi adânci, vinovăția, mustrarea de conștiință și rușinea să vină din spate și să ne copleșească. De obicei, așa începe lucrul cu noi, drumul spre noi și vindecarea. Cu emoții care nu ne plac, dar care sunt menite să facă curat și loc pentru acelea care vor duce la creșterea noastră în timp și ne vor ajuta să ne valorizăm suficient de mult încât să ajungem pe primul loc în viața noastră.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Pentru a porni pe drumul către acel prim loc din viața noastră, este bine să ne întrebăm ce ne dorim cu adevărat și ce ne-ar împlini
Citiți principiile noastre de moderare aici!