Cum academicienii şi istoricii români se leagănă într-un dolce far niente, fiind preocupaţi mai degrabă de achitarea cheltuielilor de întreţinere şi asigurarea tutunului de pipă decât de istoria României, mă văd silit, ca umil gazetar, să fac o mică punere la punct. Nu comentez istoria, nu mă erijez în cunoscutor al ei, vreau doar să arăt cum, profitând de ignoranţa noastră, unii istorici se dedau la interpretări de-a dreptul şmechereşti ale istoriei, încercând să manipuleze la modul grosolan.
După scandalul vandalizării aşa numitei statui a Libertăţii din Parcul Reconcilierii din Arad, a apărut, ca prin farmec, o „Declaraţie” a unui academician ungur, Herman Robert, care declară că, din cercetările sale, reiese că, la revoluţia din 1848-1849, cei 13 generali nu au avut nimic în comun cu atrocităţile împotriva românilor. Iar UDMR pretinde ca această „Declaraţie” să fie considerată un document istoric, deşi a fost redactată, la cerere, în 24 septembrie 2014! Să fie clar, nu am nimic împotriva complexului statuar, care, din punct de vedere artistic, este o valoare pe care Aradul ar fi stupid să o piardă. Cu o condiţie : să nu se muşamalizeze semnificaţia lui, să nu se mintă. Întrebarea este : se doreşte păstrarea complexului statuar fiindcă este o valoare artistică de patrimoniu, sau pentru perpetuarea mesajului iniţial? Voi reveni cu amănunte privind acest mesaj, însă, pe moment, revin la persuasivitatea celor care încearcă să ne prostească, să ne mintă de la obraz. La doar două zile de la publicarea „Declaraţiei” academicianului ungur Hermann Robert-care, apropos, este de negăsit în schema de personal a Academiei ungare- apare un articol scris de istoricul LADÓ Árpád-Gellért, redactor MaghiaRomânia. Cu specificarea că „Opiniile individuale ale redactorilor şi ale invitaţilor noştri nu reprezintă neapărat părerea întregii echipe MaghiaRomânia”. Stupefiant, există o publicaţie cu numele MaghiaRomânia ! Campania furibundă de promovare a simbolurilor şi valoarilor ungare pe teritoriul României nu poate fi mai superb justificată decât prin titulatura MaghiaRomânia ! dar, să nu divagăm. Ce spune istoricul Arpad-Gelert? Că, deşi cei 13 generali au acţionat în alte zone, s-a decis amplasarea monumentului la Arad numai şi numai pentru că au fost executaţi la Arad. Fals ! Mai întâi, complexul statuar nu a avut nicio treabă cu generalii. Construirea lui a fost acceptată în urma instaurării dualismului austro-ungar, ca o concesie făcută Ungariei, în interiorul imperiului, denumirea complexului fiind „Ungaria milenară”. Pentru amplasare a fost ales Aradul, pentru că oferea posibilitatea reprezentării celor 13 provincii istorice prin câte un general. Dincolo de istorie, motivul a fost inclusiv unul mercantil: pe lângă statuia principală, „Hungaria” şi celelalte din plan secund, cum este „soldat murind” trebuia să existe încă 13 statui, câte una pentru fiecare provincie istorică. Pentru că nu au mai fost bani, cele 13 statui au fost înlocuite cu efigiile celor 13 generali. Dădea bine şi din punct de vedere al transformării orgoliului de naţiune imperială în promotor al luptei de emancipare a popoarelor. Ca umil gazetar, cum spuneam că mă aflu, cred că am dreptul să întreb : dacă, atunci, Ungaria dorea emanciparea popoarelor, cum se face că a căzut la înţelegere cu Austria, în schimbul cooptării ? Nu cumva este vorba despre „noi vrem egalitate, dar nu pentru căţei”?
Ca să închei, nu doresc demontarea monumentului de la Arad, pentru că este, într-adevăr, o valoare artistică.S-ar putea, în schimb, îndepărta efigiile celor 13 generali, mai ales că nu pentru ei a fost făcut complexul statuar. Să rămână, pur şi simplu, „Statuia Libertăţii”, la modul general, ştergând semnificaţia iniţială, aceea a libertăţii Ungariei de a subjuga alte popoare, dobândită în urma trocului cu Austria. Dacă edificarea Europei Unite nu este o simplă poveste de adormit copiii, este cazul ca nici un popor din Europa să nu se mai considere îndreptăţit la titlul de popor imperial !
MaghiaRomania arunca fumigene
Departe de mine gândul de a semăna vrajbă între români şi maghiari, însă insistenţa unor acoliţi ai Budapestei în a justifica perpetuarea şi chiar înmulţirea exponenţială a simbolurilor maghiare pe teritoriul României este inacceptabilă.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Conservatorii lui Friedrich Merz au câștigat duminică alegerile legislative din Germania, urmați de partidul de extremă-dreapta AfD, care a obținut cel mai bun scor din istoria sa, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne realizate de televiziunile publice, relatează AFP.
România
Rezultatele extragerilor loto din data de 23-02-2025 sunt următoarele:
România
O filmare postată pe TikTok a stârnit controverse după ce o mamă și-a băgat copilul mic într-o cadă plină cu zăpadă, în toiul iernii, spunând că vrea să-l „călească” și să-l facă „spartan”. Imaginile au atras rapid atenția tuturor, iar autoritățile s-au autosesizat, verificând circumstanțele în care a avut loc incidentul.
1
România
Aproximativ 150 de persoane, majoritatea refugiaţi din Ucraina, au participat duminică la un protest organizat în Bucureşti, prin care s-au marcat 11 ani de agresiune rusă şi trei ani de la declanşarea invaziei la scară largă.
4
Mapamond
Papa Francisc, spitalizat cu pneumonie şi a cărui stare de sănătate se menţine critică, a spus, într-un mesaj pentru rugăciunea Angelus, că-şi continuă cu încredere spitalizarea şi tratamentele, potrivit AFP.
ARADON Sport local
CS Universitatea Arad va încerca accederea în play-off, între primele opt echipe.
România
Mai mulți parlamentari PSD și ai minorităților naționale propun, printr-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, ca evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici să cuprindă și verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile acestora.
1
Citiți principiile noastre de moderare aici!