Trăim într-o țară care nu excelează la nimic, nimic bun. Nu suntem lideri mondiali sau europeni, nici măcar zonali în vreun domeniu care să conteze, iar perspectivele nu sunt roz. Singura șansă o reprezintă educația de calitate, pregătirea și formarea tinerilor, pentru că import de inteligență nu ne permitem. Într-o țară aflată la coada Europei, noi, arădenii, ne aflăm în partea de jos a listei privind rezultatele la învățătură, suntem pe locul 32 din 42 de județe. Examenul de bacalaureat ar trebui să însemne concluzia a 12 ani de școală, 12 ani în care se presupune că un copil a fost educat, învățat și pregătit pentru viață.
Am încercat să aflăm care ar fi cauzele acestui dezastru întrebându-i pe cititorii noștri. 33,15% cred că e vina părinților care nu se implică suficient, 24,41% sunt de părere că slaba calitate a profesorilor este problema, iar 17,49% că am ajuns în acest punct din cauza existenței nejustificate a unor licee. Interesul scăzut al profesorilor pentru materia predată la clasă ar fi motivul pentru 13,66% dintre votanți, iar pentru lipsa unor modele reale pentru copii au opinat 11,29%.
Evident, direcția spre care se îndreaptă învățământul arădean nu e cea bună. Cu toate acestea avem trei licee cu promovabilitate de 100%, dintre ele remarcându-se Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, care pentru al treilea an consecutiv este în fruntea topului arădean. Avem însă în al nostru mândru județ și Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” din Miniș, care a reușit performanța de a avea 0% (zero) procent de promovare a Bacalaureatului. Refuz să cred că Minișul a lipsit când s-a împărțit inteligența, acolo alta este buba. Oare ce au făcut acolo 4 ani, elevii și profesorii, că de școală nici nu poate fi vorba.
Sunt 10 licee în județul Arad cu promovabilitate sub 25%. Poate că transformarea acestora în școli de meserii nu ar fi o idee rea, poate că atunci procentajul celor care termină o școală și nu știu de ce, ar fi mult mai mic. Oare profesorii acestor licee au aceleași salarii ca și cei de la „Peda”, sau de la „Moise”? Oare și profesorii de la Miniș au fost în grevă solicitând mai mulți bani? Mai mulți bani pentru ce? Răspunderea dascălilor care este în asemenea situații? Conform Eurostat, procentul celor care nici nu studiază, dar nici nu muncesc este de 26%. Adică un sfert din populația activă. În România, bineînțeles, ceea ce ne face campionii Europei. O parte, este clar, muncește fără acte, dar nici asta nu s-ar întâmpla dacă cei care o fac ar fi ieșit cu un minim de cunoștințe de pe băncile școlii.
Ne aflăm în partea de jos a listei privind rezultatele la învățătură, suntem pe locul 32 din 42 de județe
Trimite articolul
XAsta deoarece, nu suntem nici japonezi, nici nemți si nici sud- coreeni!
cine o fi de vina?
eu cred ca portarii sau femeile de servici de la scoli, sunt de vina , este? ca dascalii in nici un caz nu-s de vină………….
-
Servici… da, e clar ca nu ti-a placut scoala, cel putin gramatica…
Da dar suntem primii in tara la scolile de sectanti ca sunt ele de vara, primavara sau intre.
Ele dicteaza soarta judetului!
Dar la ce ar fi bună atâta școală?Ce nevoie avem de atâtea licee?Să nu mai zic de fabricile de diplomați fără rost,cu studii “superioare”.
Oare de 30 și mai bine de ani,nu am învățat ca nu școala e baza?
Și ca să fiu mai cinic,la ce bun atâta cheltuială cu școală?Toate “vârfurile”,vor și în mare parte și reușesc să plece.
Vai cât l-am înjurat pe Brucan…
La Liceele slabe cu promovabilitate redusa vin în clasa a9a cei mai slabi copiii.
Ce vreți sa facă profesorii cu aceștia?
-
Să-i educe, că de aceea sunt profesori!
Da adevărul este că și o mare parte dintre profesori, sunt niște loaze.
Eu cred că liceul a ajuns o bătaie de joc.Sa se dea examen de admitere la liceu și să se reînființeze vechile scoli profesionale.
Județul va fi împărțit intre oradea și Timișoara. El nu are nici cap nici coada.La tm de ex. s a extins transportul în comun linia de firobuz în zona periurbana la arad s-a redus.este evident drumul către împărțire, cu așa conducători. Timpul trece leafa merge pt ei,vin alții aceeași marfa proasta.
Sondaj realizat de profesori.
Ce vina pot avea parintii…ca nu reusesc sa isi tina copiii la meditatii, din moment ce profesorii de la scoala nu reusesc sa ii invete carte? Ca in afara de saptamani altfel, verzi si greve , etc, scoala nu se face. Numai asa copiii nostri ajung niste analfabeti care chipurile au trecut prin asa zisa scoala.
-
Daca un copil nu este responsabilizat de catre parinti, scoala nu are ce sa ii mai faca. Vorbim de cei “7 ani de acasa” si de educatia pe care doar un parinte i-o poate da. Cand asta lipseste cu desavarsire ce sa mai dregi la scoala? Cand eram copii ne rupeau parintii cu verificatul temelor si cu ascultatul lectiilor si era jale mare daca nu stiam. Si nu mergea nimeni la meditatii.
Pe cealalta parte invatamantul public a fost distrus de catre stat si aici vorbim de la cladirile scolilor pana la profesori. Daca e slab profesorul de ce nu il dai afara?-
Da când vine profesorul cu 15 min intarziere și mai vorbește și la telefon afaceri personale,tot părintele e de vină? El dacă întârzie trebuie să recupereze sau i se taie o oră,cum e corect?
-
Nu-i de mirare. Cei care ”trag în jos” statisticile sunt odraslele ”migranților” apăruți de dincolo de Carpați , , după 1989.