Scena politică din Arad s-a cutremurat serios în urmă cu două săptămâni, când lista PSD pentru Camera Deputaţilor a fost schimbată la vârf, în urma unei decizii a Tribunalului Arad. Atunci, instanţa a decis ca lotul de politicieni din cadrul dosarului „Mită la PSD” să fie trimis în judecată. Judecătorul de cameră preliminară a hotărât că rechizitoriul este legal şi inculpaţii pot fi traşi la răspundere. Decizia a venit cu numai câteva zile înainte de data limită de depunere a dosarelor candidaţilor pentru Camera Deputaţilor. Iar cel mai afectat de sentinţă a fost pesedistul Florin Tripa, care era pe locul 2, considerat eligibil, pe lista pentru deputaţi. În baza unei decizii luate la nivel naţional, nicio persoană trimisă în judecată nu putea să fie pe listele PSD. Drept urmare, Tripa a fost exclus din joc. Toată lumea se aştepta ca Simona Momeu, aflată pe locul 3 pe acea listă, să urce pe locul 2 şi să spere la funcţia de deputat. Inclusiv ea avea aceste aşteptări. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar Momeu a rămas tot pe locul 3, pe locul 2 fiind propulsat Ovidiu Haţegan.
De atunci, oraşul vuieşte despre faptul că Simona Momeu, care deţine funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, ar fi „regizat” finalul procesului de cameră preliminară, inclusiv decizia judecătorului. Folosindu-se de funcţia pe care o are, ar fi influenţat decizia magistratului în dosarul „Mită la PSD”. Totul, pentru ca ea să prindă locul 2, în detrimentul lui Florin Tripa, care urmează să fie trimis în judecată. Iar informaţiile venite dinspre Tribunalul Arad par să confirme această variantă. Dar să le luăm pe rând. Tribunalul Arad este instituţia care a respins de două ori rechizitoriul DNA, ca fiind nelegal. În ambele cazuri, dosarul a fost întors de Curtea de Apel Timişoara şi trimis spre rejudecare. Acum, acelaşi rechizitoriu a primit girul Tribunalului Arad. Apoi, potrivit informaţiilor noastre, este pentru prima oară, în materie penală, când decizia vine în aceeaşi zi în care avocaţii au avut pledoariile finale. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, judecătorul i-a ascultat pe avocaţii inculpaţilor, însă sentinţa şi motivarea acesteia erau deja cunoscute dinainte. Şi asta pentru că, la o oră distanţă de la momentul în care avocaţii şi-au ţinut pledoariile, judecătorul de cameră preliminară a emis atât hotărârea, cât şi motivarea ei. Semn că pledoariile avocaţilor au fost ţinute în van, nefiind luate în seamă de magistrat. Asta chiar dacă aceste pledoarii sunt considerate a fi cea mai importantă formă de apărare a inculpaţilor, pe lângă înscrisurile de la dosar. Aşadar, pe repede-înainte, judecătorul de la Tribunalul Arad a „împachetat” dosarul şi a emis sentinţa, dar şi motivarea. Drept urmare, Florin Tripa a dispărut de pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor. Potrivit informaţiilor noastre, în acel moment, Simona Momeu îşi freca mâinile de bucurie, văzându-se deja deputat PSD de Arad. Însă modul în care aceasta a vrut să urce în ierarhie nu ar fi fost pe placul liderilor PSD, nici din oraşul nostru şi nici de la conducerea centrală. Aşa că în joc a fost introdus Ovidiu Haţegan, acesta fiind propulsat pe locul 2 pe listă. Aşadar, Simona Momeu a săpat groapa lui Tripa, dar a rămas tot pe 3, loc considerat neeligibil pentru Camera Deputaţilor.
Supărarea secretarei de stat din Justiţie a fost evidentă şi a fost sesizată şi de colegii de partid la momentul depunerii listei de candidaturi la Biroul Electoral Judeţean. Dintre toţi candidaţii aflaţi pe listele PSD Arad, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, ea a fost singura care a absentat de la depunerea listelor de candidaţi. Mai mult, în momentul în care candidatura lui Haţegan a fost aprobată în Biroul Politic Judeţean, Momeu nu a intrat în şedinţă şi nu a votat, deşi avea acest drept. Coincidenţele par a fi prea multe şi prea mari pentru ca varianta prezentată mai sus să nu fie luată în considerare. Iar morala este clară: când doi se bat, al treilea câştigă. Avantaj Haţegan.