Desigur că sunt unele sporuri absolut meritate, dar cele mai multe sunt ridicole. Este normal ca militarii, polițiștii sau pompierii să primească spor de periculozitate, munca lor implicând riscuri, dar este de noaptea minții ca funcționarii, care lucrează la un birou în fața calculatorului, să primească spor pentru condiții vătămătoare. Ce li se poate întâmpla, să-și sucească vreun deget în tastatură?
Duduie presa ultimelor zile de proteste de tot felul, proteste ale bugetarilor nemulțumiți de tăierea sau micșorarea unor sporuri salariale. S-a ajuns puțin cam prea departe cu aceste sporuri. În mediul privat sunt bonusuri care recompensează performanța, nu am auzit de sporul pe zâmbet sau de sporul pentru utilizarea copiatorului. Astea dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs. Protestele însă vor continua, pentru că e greu să renunți la niște bani încasați lunar, chiar dacă nu-i meriți. Ce ar fi însă dacă ar protesta și cei care sunt coloana vertebrală a economiei, angajatori și angajați privați, cei care prin taxele plătite furnizează inclusiv banii pentru sporuri? Să genereze o grevă fiscală. Nu se va întâmpla, pentru că nu au timp pentru așa ceva, ei trebuie să muncească. Și să o facă fără a primi vouchere de vacanță sau spor de antenă. Da, există spor de antenă, un spor pe care toate ministerele îl plătesc angajaților, chiar dacă ANCOM, autoritatea în materie susține că nivelul radiațiilor este de mii de ori sub nivelul care ar putea însemna pericol. Dar pentru asta există firme de casă, care primind zeci de mii de euro, susțin că toți angajații sunt în mare pericol de iradiere.
Din nou, la fel ca în cazul pensiilor speciale, statul român este pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă. Au reușit atâtea guvernări, indiferent de culoarea lor politică, să împartă românii în cetățeni privilegiați și cetățeni second hand. Personal, nu cred că se vor elimina prea multe sporuri, sunt prea multe voturi în joc, aparatul bugetar este imens, dar este un bun exercițiu de imagine pentru prim-ministrul Ciolacu.
Au reușit atâtea guvernări, indiferent de culoarea lor politică, să împartă românii în cetățeni privilegiați și cetățeni second hand.
Trimite articolul
XPe langa toate acestea, nu exista post in aparatul bugetar care sa fie ocupat fara “recomandari”. Cum am mai spus-o si eu si altii. Pe toti functionarii nemultumiti ii asteptam in mediu privat pentru a-si arata competentele profesionale inalte de care dispun…
Aparatul de stat atotputernic, in superioritatea sa, lupta impotriva micului intreprinzator privat, strivindu-l pe acesta sub povara unor taxe si impozite excesive si neajutandu-l cu nimic, mai degraba, il ruineaza cu metoda.
Altul care vrea ,,inchiziție” in sistemul bugetar. Lăsați că și privații multi fac evaziune și plătesc la negru, multi freacă menta și rup ușa la închiderea programului. Nu mi amintesc sa existe, de exemplu, vre o banca sau farmacie care sa nu închidă la cat afișat pe program, și exemplele pot continua.
-
Nu vrea nimeni inchizitie, vrem sa fie redus gradul de nesimtire la care s-a ajuns functionarul public, platit, ce sa vezi, de tot mediul privat. Chiar si de cel care plateste la negru. Si crede-ma, ala care plateste la negru o face tot pentru ca este sufocat de multele taxe pentru a tine in spate un aparat bugetar expandat la maxim, care nu produce nimic…
-
Nu mi amintesc sa existe, de exemplu, vre o banca sau farmacie care sa nu închidă la cat afișat pe program ….
,, Inteligentule ,, !!! si banca si farmacia , sau ce mai vrei tu din domeniul privat , singure produc finantele cu care isi platesc angajatii , nu primesc de a moaca bani pt salarii nesimtite si tot felul de sporuri de la bugetul de stat , buget care asa cum corect e specificat in articol , e format in marea majoritate de taxele si impozitele platite de cei productivi , nu de trantori cu cescuta de cafea in fatza ochilor .
Un articol de nota 10 , felicitari !
România castelor!