Prima rundă, cea a alegerilor locale, pigmentată prin comasare cu alegerile europarlamentare, tocmai s-a încheiat, iar acum începe vremea concluziilor. Discuțiile și analizele se vor prelungi până la toamnă, până vor intra în pâine noii aleși, timp suficient pentru a face și desface majorități, pentru a lega alianțe, sau pentru a dezvolta strategii. Deocamdată, la cald, protagoniștii au făcut declarații, de recunoaștere a înfrângerii, sau de adjudecare a victoriei, după caz.
Noul, dar totodată vechiul edil al Aradului, Călin Bibarț, a fost destul de zgârcit la vorbe, deși avea toate motivele să se laude, în condițiile în care a adunat cu 6 procente mai mult decât partidul din care face parte, partid care cu toată bucuria ar fi susținut alt candidat, dacă ar fi avut pe cineva în stare să câștige Primăria. Cu un discurs de bun simț s-a prezentat și Adrian Wiener, clasat pe locul secund, cu 4 procente peste partidul al cărui membru este și care a dat senzația în campania electorală că orice activitate e mai bună decât susținerea propriului candidat. Podiumul este completat de Ilie Cheșa, singurul dintre primii trei care a obținut mai puține voturi decât partidul pe care-l reprezintă și pe care-l găsește vinovat de insuccesul său. De fapt, bocind pe Facebook, Cheșa împroașcă pe toată lumea, inclusiv Jurnalul Arădean (singurul ziar tipărit din Arad), unde zice că a fost interzis, când de fapt, a fost decizia lui, considerând mai atractivă social media.
La Consiliul Județean lupta a fost câștigată, așa cum era de așteptat, de Iustin Cionca, secondat la o distanță semnificativă de Mihai Fifor, ambii cu rezultate mai bune decât ale partidelor lor. Pe locul trei, Florin Galiș, situat la nivelul partidului său. Dacă Fifor a știut să piardă cu eleganță, asumat, îndemnându-și colegii să continue munca, Cionca în schimb și-a cam dojenit colegii de partid, culmea chiar pe cei care au câștigat. În opinia sa, primarul care a câștigat cu mai multe voturi decât partidul său e vinovat că nu a tras mai tare partidul după el, că nu s-a identificat cu partidul. Păi atunci cum rămâne cu cei care au primit voturi sub media partidului, sau chiar au pierdut, aceia trebuie lăudați? Să nu uităm că la alegerile locale e mai mult despre oameni, decât despre partide.
Despre oameni vreau să vă mai spun câteva cuvinte, despre oamenii din presă, în cazul de față colegii mei, ziariști la Aradon și Jurnal Arădean, oameni care au făcut un efort extraordinar pentru ca domniile voastre să fiți informați în timp real despre tot ce s-a întâmplat în ziua alegerilor, dar mai ales în noaptea care a urmat. Această mână de profesioniști a început munca duminică, la șapte dimineața și a întrerupt-o (nu încheiat-o) luni, tot pe la șapte dimineața, pentru ca după 3-4 ore să o reia, având un ziar de scos și informații de încărcat pe site. S-a muncit la Aradon și s-a muncit bine, rezultatul, aprecierea, recompensa fiind vizibile prin numărul extrem de mare de cititori. Trafic.ro, site-ul care contorizează media online serioasă din România, ne-a creditat pentru ziua de luni, 10 iunie, cu un număr de 99.125 de vizitatori unici și aproape 370.000 de afișări. Pentru asta vă mulțumim, la fel cum vă mulțumim și pentru faptul că, datorită dumneavoastră, suntem pe locul 12 în România la categoria ziare locale, poziție care ne onorează și ne obligă.
P.S. Expresia care dă titlul, o parafrază, am împrumutat-o de la Kristian Varjasi.