A mulțumit celor care l-au votat si i-au acordat încrederea, aceștia răsplătindu-l cu ropote largi de aplauze. Ce să facă si ei, săracii, să nu voteze dacă tot s-au intâlnit? Că altă variantă nu aveau, Bogdan Faur a fost unicul candidat la funcția de președinte, nu de alta dar să nu-l năpădească emoțiile pentru funcția primită. Era să zic câștigată. De fapt, nimic nou sub soare, această practică a candidatului unic a fost folosită cu succes de către Gheorghe Falcă, din câte am aflat modelul politic al tânărului liberal. Ultimul care a candidat împotriva lui Falcă a fost Nicolae Ioțcu…
Dar ce surpriză, (încă premierul) Nicolae Ciucă a câștigat șefia liberalilor tot din poziția de candidat unic. Privind puțin în urmă, nu avem cum să nu ne amintim de Liviu Dragnea, care a chemat peste 500.000 de pesediști la vot, el fiind unicul candidat la președinția partidului. Sau aici, mai aproape, când Ilie Cheșa, viceprimar al Aradului, a fost ales de către colegi în unanimitate președinte al organizației municipale a PSD, ați ghicit, tot din postura de candidat unic. Dacă erați cumva curioși, să știți că și la UDMR Farago Peter aleargă mereu de unul singur în competiția internă. Nu vă îngrijorați, câștigă de fiecare dată!
Pare a fi o matriță, un model al alegerilor interne în politica românească, chiar dacă acest model l-am regăsit săptămâna trecută la Spitalul Județean, când absolut toți candidații înscriși la concursul pentru ocuparea funcțiilor de șef de secție au fost candidați unici.
De ce le mai numim alegeri, de ce le mai numim concursuri? La alegeri, așa cum spune și cuvântul, trebuie să alegi pe cineva dintr-un grup de persoane, ori dacă alegerea a fost făcută deja înainte, pentru ce atâta deranj, atât festivism, atâția oameni strânși la un loc ca să decidă câștigătorul unei curse cu un singur concurent? Nu ați putea, mai simplu, să anunțați că urmează mascarada punerii în funcție? Să anunțați că cineva deștept a hotărât câștigătorul, dar că vor fi prezente la eveniment câteva sute de persoane care să aplaude și să plece acasă convinse că au votat, că votul lor chiar a contat și că ei au fost cei care și-au desemnat liderul pentru următorii ani?
Oare în partide, chit că situațiile cu candidat unic se regăsesc în multe locuri, nu mai există concurență, sau este o așa de mare lehamite de ceea ce spune prostimea încât nici nu mai vreți să simulați alegeri cu mai mult de un candidat? Ați distrus sistemul de vot al alegerilor locale, de ce nu mergeți mai departe, să candideze doar primarul în funcție? Să fie candidat unic. De fapt, puteți scoate o lege a candidatului unic!
stetcu.flavius@informmedia.ro
Pentru ce atâta deranj, atât festivism, atâția oameni strânși la un loc ca să decidă câștigătorul unei curse cu un singur concurent?
Trimite articolul
XDu-ți gândirea până la capăt… Aproape că dai răspunsul la începutul articolului. Ultimul care a candidat împotriva lui Zeus a fost Iotcu. Ce s-antamplat cu Iotcu? A fost corrupt… Acest gen de alegeri este rezultatul fentei numite “lupta anticorupție” în care numai unii erau corupți, alții nu. Zeus nu e corupt… Dar dacă ieși din rând și candidezi neplanificat s-ar putea să devii brusc corupt…
Perpetuarea practicilor comuniste
Ăștia ” un-ici ” au ajuns în culmea atletismului. Degeaba aleargă ei singuri ca vor ieși pe locul II.