Mereu auzim în jurul nostru că cineva se plânge de dureri de spate. Cauzele pot fi de la răceli banale, poziţii incorecte în timpul lucrului, încălţămintea nepotrivită, surplusul de greutate, deficienţe ale coloanei vertebrale sau a membrelor inferioare, până la afecţiuni mult mai grave. Trebuiesc luate măsuri imediat ce apare durerea la nivelul coloanei vertebrale pentru a se determina de către medicul specialist cauza suferinţei. Tot el va stabili tratamentul corect în funcţie de diagnostic şi va recomanda efectuarea de exerciţii fizice de recuperare.
Referindu-ne la afecţiunile obişnuite care nu necesită tratament chirurgical şi medical de lungă durată, putem spune că ele pot fi prevenite în mare parte. Măsurile stau la îndemâna noastră, avem nevoie doar de voinţă, de adaptare a programului în funcţie de vârstă, afecţiune, pregătire fizică. Şi spatele are vârsta lui şi, dacă nu ştim să-l protejăm, ne dă bătăi de cap de-a lungul vieţii. Purtăm „în spate” greşelile trecutului: lipsa de mişcare în copilărie şi adolescenţă, poziţia greşită la locul de muncă şi la ridicarea şi transportul de greutăţi, alimentaţia nesănătoasă care duce la acumularea de kilograme. Şi nu în ultimul rând, îmbătrânirea prematură a organismului ce are drept cauză principală inactivitatea fizică. Ştim cu toţii că „lipsa funcţiei atrofiază organul”, aşadar, de unde musculatură bine lucrată, organism sănătos, postură corectă, dacă nu facem nimic pentru asta. Ba dimpotrivă, cu cât înaintăm în vârstă devenim mai comozi şi mai greu de urnit. Dacă renunţăm la un program de exerciţii zilnice, renunţăm la plimbările pe jos, în aer liber, musculatura slăbeşte, articulaţiile se uzează şi ruginesc iar piramida corpului uman se prăbuşeşte cu durere.
Putem scăpa de dureri şi disconfort, apelând la specialişi. Cu avizul medicului curant, vom merge la o sală de sport unde, obligatoriu, antrenorul va fi informat în legătură cu afecţiunea de care suferim. Acesta va stabili gradul de efort la care putem rezista şi exerciţiile corecte pentru recuperarea organismului. Veţi spune că pensia e mică şi durerea mare. Ştiu şi înţeleg. Dar nu vă daţi bătuţi, faceţi zilnic câteva exerciţii, plimbaţi-vă cu nepoţii sau cu animalul de companie, mergeţi cu bicicleta (dacă aveţi pe unde), înotați, dansaţi, toate astea sunt gratis dar vă vor ajuta foarte mult la sănătate.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Şi spatele are vârsta lui şi, dacă nu ştim să-l protejăm, ne dă bătăi de cap de-a lungul vieţii”
Citiți principiile noastre de moderare aici!