Există aproximativ 28 de aminoacizi cunoscuți care se combină în diferite moduri ca să creeze sute de tipuri diferite de proteine care sunt prezente în tot ceea ce este viu. În corpul uman, ficatul produce aproape 80% din aminoacizii necesari, restul de 20% trebuie să fie obținut din alimentație. Aceștia se numesc aminoacizii esențiali. Aminoacizii esențiali care trebuie sa intre în organism prin aport exogen sunt histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul și valina. Faptul că ceilalți aminoacizi sunt numiți neesențiali nu înseamnă că nu sunt necesari, ci doar că nu trebuie să fie obținuți din alimentație, pentru că organismul îi poate fabrica singur, când are nevoie.
În rândurile de mai jos regăsiți principalele proprietăți ale aminoacizilor esențiali:
*Histidina
Este un aminoacid esențial, important pentru creșterea și refacerea țesuturilor. Este eficientă în menținerea tecilor de mielină care apără celulele nervoase și este necesară pentru producerea globulelor albe și roșii. De asemenea, histidina protejează organismul de radiații, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la înlăturarea metalelor grele. Surse de histidină sunt: carnea, peștele, ouăle, fasolea, nucile, alunele, germenii de grâu.
*Izoleucina
Este necesară pentru formarea hemoglobinei, stabilizând și reglând nivelul de zahăr din sânge și nivelul energiei. Este unul dintre aminoacizii cu lanțuri ramificate – acești aminoacizi fiind importanți pentru sportivi deoarece cresc rezistența, măresc nivelul de energie și ajută la vindecarea și refacerea țesutului muscular. Izoleucina este scăzută în cazul persoanelor care suferă de boli mentale și fizice. O carență de izoleucină poate determina simptome similare cu ale hipoglicemiei. Izoleucina o regăsim în nuci, caju, carne de pasăre, năut, ouă, pește, linte, ficat, carne roșie, secară, majoritatea semințelor și proteina din soia.
*Leucina
Este unul dintre aminoacizii ramificați (ceilalți sunt izoleucina și valina). Aceștia lucrează împreună la protecția mușchilor și acționează ca niște carburanți. Leucina scade nivelul ridicat de zahăr din sânge și ajută la creșterea producției de hormoni. Surse naturale de leucină sunt orezul brun, fasolea, carnea, nucile, făina de soia și grâul integral.
*Lizina
Este necesară pentru o bună dezvoltare a oaselor la copii, ajută la absorbția calciului și menține un echilibru corect al azotului la adulți. Acest aminoacid ajută la producerea anticorpilor, a hormonilor și a enzimelor și este util în formarea colagenului și în refacerea țesuturilor. Alte calitate utilă a acestui aminoacid este capacitatea de a combate herpesul și virusurile herpetice. Luand suplimente de L-lizină, împreună cu vitamina C și bioflavonoide, se poate lupa împotriva herpesului, în special dacă sunt evitate alimentele care conțin arginină. Surse de lizină sunt brânza, ouăle, peștele, fasolea, laptele, cartofii, carnea roșie, drojdia.
Aminoacizii, nu proteinele, sunt nutrienți esențiali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!