Aminoacizii sunt compuși chimici sau „cărămizile” care alcătuiesc proteinele. Ei reprezintă, de asemenea, produsele finale ale digerării proteinelor numită hidroliză. Proteinele care alcătuiesc organismul uman nu se obțin direct din alimentație. Mai degrabă, proteinele alimentare sunt descompuse în aminoacizii care le alcătuiesc, pe care îi folosește apoi organismul ca să formeze proteinele specifice de care are nevoie. Așadar, aminoacizii, nu proteinele, sunt nutrienți esențiali.
Există aproximativ 28 de aminoacizi cunoscuți care se combină în diferite moduri ca să creeze sute de tipuri diferite de proteine care sunt prezente în tot ceea ce este viu. În corpul uman, ficatul produce aproape 80% din aminoacizii necesari, restul de 20% trebuie să fie obținut din alimentație. Aceștia se numesc aminoacizii esențiali. Aminoacizii esențiali care trebuie sa intre în organism prin aport exogen sunt histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul și valina. Faptul că ceilalți aminoacizi sunt numiți neesențiali nu înseamnă că nu sunt necesari, ci doar că nu trebuie să fie obținuți din alimentație, pentru că organismul îi poate fabrica singur, când are nevoie. Dacă săptămâna trecută am relatat proprietățile aminoacizilor histidină, izoleucină, leucină și lizină, astăzi încheiăm cu prezentarea aminoacizilor esențiali.
Metionina
Acest aminoacid esențial ajută la descompunerea grăsimilor, prevenind, astfel, formarea depozitelor de grăsime din ficat și de pe artere, care pot bloca fluxul sangvin către creier, inimă, rinichi. Metionina este și un antioxidant puternic, fiind o sursă de sulf, care inactivează radicalii liberi și ajută la prevenirea problemelor de piele și unghii. Este benefică pentru femeile care iau contraceptive orale, pentru că stimulează eliminarea estrogenului. Este eficientă pentru persoanele care au sindromul Gilbert (o anomalie a funcției ficatului) și este recomandată pentru sinteza acizilor nucleici, a colagenului și a proteinelor care se găsesc în fiecare celulă. Surse bune de metionină sunt fasolea, ouăle, peștele, usturoiul, lintea, carnea, ceapa roșie, semințele, iaurtul.
Fenilalanina
Este un amioacid care, odată ce ajunge în corp, poate fi convertit în alt aminoacid, tirozina, care, în schimb, este folosită la sinteza a doi neurotransmițători-cheie care susțin vitalitatea organismului: dopamina și norepinefrina. Pentru că are legătură cu activitatea sistemului nervos, acest aminoacid poate ameliora dispoziția, poate scădea durerea, ajută memoria și capacitatea de învățare și reduce apetitul. Surse de fenilalanină sunt albușul de ou, carnea, lactatele, nucile.
Treonina
Ajută la menținerea unui echilibru normal al proteinelor în organism. Este importantă pentru formarea colagenului, a elastinei și a smalțului dentar. Un precursor al aminoacizilor glicină și serină, treonina este prezentă în inimă, în sistemul nervos central, în mușchii scheletului și ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime în ficat. O regăsim în produsele lactate, carne. În plante, conținutul de treonină este destul de scăzut.
Triptofanul
Este un aminoacid esențial necesar pentru producerea vitaminei B3. Este folosit de creier în producerea serotoninei, un neurotransmițător necesar în transferul impulsurilor nervoase de la o celulă la alta. Triptofanul ajută la combaterea depresiei și a insomniei și la stabilizarea stării de spirit. Triptofanul controlează hiperactivitatea la copii, calmează stresul, este bun pentru inimă, ajută la controlul greutății, reducând apetitul. Cele mai bune surse alimentare de triptofan sunt orezul brun, branza de vaci, carnea, arahidele.
Valina
Este necesară metabolismului mușchilor, refacerii țesuturilor și menținerii nivelului corect de azot în sânge. Valina se găsește în concentrație mare în țesutul muscular. Este unul dintre aminoacizii cu lanț ramificat, ceea ce înseamnă că poate fi folosită ca sursă de energie pentru țesutul muscular. Surse de valină sunt carnea, peștele, ouăle, brânza.
Există aproximativ 28 de aminoacizi cunoscuți care se combină în diferite moduri
Citește și:
STIL DE VIAŢĂ. Adela Alexa, nutriţionist, dietetician: ABC-ul aminoacizilor (I)
Citiți principiile noastre de moderare aici!