În timp ce acneea juvenilă apare, cel mai adesea, pe față și/sau în partea superioară a corpului, acneea adulților este, de obicei, limitată la bărbie și la nivelul mandibulei. Factorii care pot contribui la apariția acneei sunt ereditatea, pielea grasă, dezechilibrul hormonal, ciclurile menstruale și candidozele.
Recomandări nutriționale
Deși nu există dovezi concludente că acneea e cauzată exlusiv de alimentație, aceasta poate înrăutăți simptomele atunci când este inadecvată. Nutriția influențează efectele hormonilor androgeni, aderența celulelor pielii și gradul de inflamație.
• Adoptați o dietă hipoglicemică, cu indice glicemic scăzut, bogată în fructe și legume, cu puține cereale procesate. Respectarea unei astfel de diete timp de 12 săptămâni reduce semnificativ numărul leziunilor acneeice.
• Urmați o dietă bogată în fibre. Este important pentru păstrarea colonului curat și pentru eliminarea toxinelor.
• Mâncați zilnic mai multe alimente bogate în zinc, cum sunt fructele de mare, semințele de dovleac, și o cantitate mică de nuci și alune de pădure proaspete. Zincul este un agent antibacterian și un element necesar pentru producția glandelor seboreice din piele. O dietă săracă în zinc poate încuraja erupțiile.
• Consumați zilnic cel puțin opt pahare de apă plată pentru a înlesni eliminarea toxinelor.
• Încercați să eliminați produsele lactate timp de o lună de zile. Acneea se poate dezvolta din cauza unei reacții alergice la produsele lactate. Dacă nu sunteți alergic la produsele lactate, consumați lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, ca să mențineți sănătatea florei intestinale.
• Evitați toate formele de zahăr. Zahărul afecteză funcția imunitară și poate contribui și la dezvoltarea candidei, un factor care poate favoriza acneea. Reduceți mâncărurile cu zahăr și carbohidrați care inițiază secreția de insulină, care, la rândul ei, potențează efectele hormonilor estrogeni și proliferarea celulelor pielii.
• Reduceți alimentele procesate, uleiurile vegetale pe care acestea le conțin sunt bogate în grăsimi cu omega-6, care au acțiune puternic inflamatoare.
• Uleiul de pește conține uleiurile omega-3 (DHA si EPA), care reduc procesele inflamatorii.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Atunci când este inadecvată, alimentație poate înrăutăți simptomele acneei”
Citiți principiile noastre de moderare aici!