Pentru întărirea sistemului imunitar, încercați să includeți următoarele alimente pe lista de cumpărături, dar nu uitați și de evitarea sedentarismului, renunțarea la fumat, evitarea excesului de alcool, menținerea unei greutăți corporale optime sau asigurarea unui somn sănătos.
1. Afinele. Conțin un tip de flavonoid numit antocianină, care are proprietăți antioxidante ce poate ajuta la creșterea sistemului imunitar al unei persoane. Studiile arată faptul că flavonoidele joacă un rol esențial în sistemul imunitar de apărare al tractului respirator. Persoanele care consumă alimente bogate în flavonoide sunt mai puțin susceptibile de a avea o infecție a tractului respirator superior sau o răceală obișnuită.
2. Semințele de dovleac. Sunt pline de nutrienți și beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă de proteine și grăsimi nesaturate, dar conțin și o gamă largă de minerale, precum fier, calciu, seleniu, magneziu, dar și vitamine din grupul B. Conțin vitamina E, care ajută la întarirea sistemului imunitar și zinc – esențial pentru funcția imunitară.
3. Curcuma. Este un condiment galben, folosit la gătit, prezent, însă, și în unele suplimente naturiste. Consumul de curcumă poate îmbunătăți răspunsul imun al unei persoane, iar acest lucru se datorează calităților curcuminei, un compus din turmeric. Curcumina are efecte antioxidante și antiinflamatoare.
4. Broccoli. Este o altă sursă de vitamina C, care conține antioxidanți puternici, precum sulforafanul. Din aceste motive, este o alegere bună să îl consumăm regulat pentru a sprijini sănătatea sistemului imunitar.
5. Cartofii dulci. Sunt bogați în betacaroten, un tip de antioxidant care conferă cartofilor culoarea portocalie, beta-carotenul fiind precursorul vitaminei A. Ajută la menținerea sănătății pielii și poate oferi chiar o anumită protecție împotriva deteriorării pielii cauzate de razele ultraviolete (UV).
6. Spanacul. Stimulează sistemul imunitar deoarece conține numeroși nutrienți esențiali și antioxidanți, printe care flavonoidele, carotenoizii, vitamina C, vitamina E. Vitaminele C și E acționează sinergic și pot ajuta la susținerea sistemului imunitar. Cercetările indică, de asemenea, că flavonoidele pot ajuta la prevenirea răcelii comune la persoanele sănătoase.
7. Semințele de floarea-soarelui. Sunt o sursă bogată de zinc și vitamina E, un antioxidant care îmbunătățește funcția imunitară, luptând împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele.
8. Migdalele. Sunt o altă sursă excelentă de vitamina E. De asemenea, conțin mangan, magneziu și fibre. O mână mică sau un sfert de cană de migdale reprezintă o gustare sănătoasă care poate aduce beneficii sistemului imunitar.
9. Citricele. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, o vitamină la care mulți oameni apelează când simt că dezvoltă o răceală. Vitamina C poate reduce durata simptomelor comune de răceală și poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar uman.
10. Usturoiul. Acționează ca un antibiotic natural, având proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Este o sursă bună de vitamina C, mangan și seleniu – toate stimulente ale sistemului imunitar.
11. Ghimbirul. Pe lângă reducerea manifestărilor de gripă și răceală, ajută sistemul imunitar, fiind un aliat al organismulului în lupta împotriva agenților patogeni. De asemenea, datorită unui compus – gingerolul – ajută la diminuarea riscului de infecții, fiind util și în probeleme respiratorii, acționând ca un expectorant natural.
12. Peștele gras. Este o sursă bogată de acizi grași Omega-3 (DHA și EPA) – aceștia fiind transformați de către organismul nostru în substanțe care reglează reacțiile imunologice și reduc inflamația. Peștele gras este, de asemenea, o sursă bună de vitamina D și zinc.
O dietă sănătoasă și echilibrată pentru un timp îndelungat joacă un rol vital pentru un sistem imunitar puternic
Citiți principiile noastre de moderare aici!