1. Fructele goji – fructul cu cea mai mare concentrație de antioxidanți (primul loc pe scara ORAC – standardul american care arată capacitatea diverselor fructe și legume de a elimina radicalii liberi din organism – cu 59.000 de unități). Întărește sistemul imunitar, are efecte benefice în bolile autoimune, scade tensiunea arterială și nivelul colesterolului, susține funcțiile renale și hepatice;
2. Broccoli – bogat în vitamine (mai ales vitamina C) și antioxidanți, scade colesterolul, protejează împotriva unor tipuri de cancer grație combinației de antioxidanți: glucozinolați, luteină, zeaxantină, vitamina C, fibre;
3. Varza kale – bogată în fier și calciu, în vitaminele C și K, ajută la prevenirea sau încetinirea unor probleme legate de vârstă;
4. Avocado – conține grăsimi mononesaturate bune pentru inimă, fibre care ajută la reglarea glucozei din sânge, vitaminele K, E, C, B și potasiu;
5. Coacăzele – bogate în vitaminele C și K, fibre, mangan și antioxidantul antocianină – reduc riscul de boli cardiovasculare și îmbunătățesc funcțiile mentale;
6. Migdalele – conțin grăsimi nesaturate bune pentru inimă, sunt bogate în fibre, antioxidanți, în vitaminele B și E, în minerale;
7. Fructele de acai – bogate în antioxidanți, având proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare;
8. Sfecla roșie – scade tensiunea arterială, protejează împotriva unor forme de cancer, previne demența. Grație conținutului crescut de fier și cupru este utilă în caz de anemie,
9. Semințele de in – principala sursă vegetală de grăsimi Omega 3, reprezentând o alternativă pentru cei care nu consumă carne de niciun fel și o sursă valoroasă de fibre solubile și insolubile;
10. Semințele de chia – ajută la scăderea în greutate, sunt bogate în fibre solubile și proteine, dar și în grăsimi Omega 3.
11. Nuca – un „cocktail” de ingrediente sănătoase: grăsimi (60% în medie), dar acestea sunt constituite din acizi grași benefici, în special acidul alfa-linolenic (Omega 3), proteine, vitamina E, vitamina B1, minerale (mangan, cupru), acid elagic (polifenol antioxidant);
12. Sardina – conține multe grăsimi, în special acizi grași Omega 3. Nefiind un pește prădător, în carnea sa nu se concentrează mercur. Oferă proteine de calitate, minerale, în special calciu dacă sardinele sunt consumate cu tot cu structura osoasă;
13. Oul – calitatea proteică este atât de bună încât este folosit ca aliment de referință pentru a evalua alte proteine alimentare. Conține vitaminele B12 (un ou acoperă 50% din nevoile zilnice de vitamina B12), B6, B9, lecitină, colină, vitamina D;
14. Năutul – o leguminoasă bogată în proteine și cu numeroase calități. Conține cantități mari de fibre, sporește numărul bifidobacteriilor din intestinul gros – bacterii benefice, conține triptofan, un aminoacid care ajută organismul să combată anxietatea și depresia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!