1. Nuca este considerată un concentrat de „ingrediente” sănătoase, bogată în grăsimi (60% în medie), dar acestea sunt constituite din acizi grași benefici, în special acidul alfa-linolenic (Omega 3). Acizii Omega 3 contribuie la protejarea sistemului cardiovascular, fluidifică sângele, ameliorează sensibilitatea la insulină, protejează creierul, au acțiune antiinflamatoare, previn cancerul, depresia și susțin echilibrul emoțional. Nucile furnizează o doză substanțială de proteine, vitamina E, vitamina B1, minerale precum mangan și cupru, dar conțin și acid elagic, un polifenol antioxidant (care se regăsește și în căpșuni), care neutralizează radicalii liberi vinovați de apariția proceselor canceroase.
2. Semințele de in sunt cea mai bogată sursă vegetală de Omega 3, reprezentând o alternativă pentru cei care nu consumă carne de niciun fel și o sursă valoroasă de fibre solubile și insolubile. Constituie un remediu foarte util în tratarea constipației, reglând tranzitul intestinal, în timp ce fibrele insolubile încetinesc eliberarea de zahăr în sânge, echilibrând nivelul glicemiei, fiind, astfel, recomandate pacienților diagnosticați cu diabet zaharat. Semințele de in conțin și o substanță – lignină (o categorie aparte de fitoestrogeni) ce are o capacitate antioxidantă, neutralizând radicalii liberi din organism.
3. Semințele de susan sunt bogate în grăsimi sănătoase (acizi grași nesaturați) și constituie o sursă excelentă de minerale și oligoelemente: calciu, fier, zinc, mangan, cupru, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom, dar și de vitamina A (betacaroten), vitamine din grupul B și vitamina E. Conțin fitosteroli, buni protectori ai sistemului cardiovascular, reduc nivelurile de colestrol „rău” – LDL, încetinind absorbția colesterolului din alimentație. Semințele de susan reprezintă și o sursă considerabilă de fibre alimentare, având, în același timp, un conținut ridicat de lignani, antioxidanți puternici care protejează lipidele din sânge împotriva oxidării.
4. Izotiocianații și indolii se regăsesc în legumele crucifere (numite crucifere după forma florilor) precum broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza, creson, varza creață, gulii, ridichi, napi, dar și în fragi și zmeură. În crucifere întâlnim toate substanțele nutritive benefice organismului, vitamine minerale, carbohidrați sau proteine. Cruciferele conțin sulforafan, un compus anticancerigen, reputația fiind dată de proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale sulforafanului. Consumul acestor legume este corelat cu scăderea incidenței cancerului, dar contribuie și la îmbunătățirea funcției hepatice, ajutând, astfel, la detoxifierea ficatului.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„ Alimentele dense eu le numesc alimente sănătoase, ce pot fi integrate ușor în dieta zilnică, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate”
Citiți principiile noastre de moderare aici!