*Avocado Deși este un fruct bogat în grăsimi, acestea sunt mononesaturate și pot crește nivelul de colesterol „bun” – HDL colesterol, reducându-l pe cel „rău” – LDL colesterol. Conține cantități mari de fitosteroli (peste 80 mg/100 g) – aceste substanțe ce au o componență similară cu cea a colesterolului animal sunt benefice pentru sistemul cardiovascular. Fără să fie consumat în exces și în cantitate mare datorită aportului caloric ridicat, merită introdus în alimentația noastră.
*Usturoiul Previne formarea plachetelor în artere și ajută la prevenirea aterosclerozei și a bolii cardiace. Acționează împotriva hipertensiunii, ajută la reducerea colesterolului LDL și la creșterea celui HDL. Consumul regulat de usturoi are un efect pozitiv în prevenirea maladiilor cardiovasculare grație antioxidanților pe care îi conține.
*Fasolea Consumul zilnic de fasole poate reduce indicele de colestrol cu 10%. În plus, este foarte bogată în acid folic, care regleză concentrația aminoacidului homocisteină din organism. Are rol în prevenirea bolilor cardiace, a cancerului de intestin gros, a diabetului și a anemiei grație fibrelor, proteinelor și mineralelor conținute.
*Uleiul de măslime Uleiul de măsline virgin este cel mai bun furnizor de acizi grași esențiali care scad LDL-ul și cresc HDL-ul. Pentru a avea un produs de calitate, trebuie să ne asigurăm că este extravirgin, de primă presă la rece și de cultură bio.
*Nuca Consumul constant de nuci este legat de o notabilă reducere a bolilor cardiovasculare. Totodată, sunt un ajutor eficace pentru scăderea indicelui de colesterol, atunci când sunt consumate în locul grăsimilor animale. Acizii grași
Omega 3 contribuie la protejarea sistemului cardiovacular, fluidifică sângele, ameliorează sensibilitatea la insulină, protejează creierul și au acțiune antiinflamatoare. În plus, nucile conțin doi antioxidanți importanți – vitamina E și betacaroten.
*Țelina Există un compus în tulpina țelinei (3-n-butilftalid) care, pe deasupra faptului că îi dă aroma caracteristică, ne poate ajuta să ținem sub control presiunea arterială. Consumul zilnic a patru tulpini de țelină poate să reducă nivelul de colesterol cu 14%. Este o sursă excelntă de vitamina K, utilă pentru coagularea sângelui și fixarea calciului în oase
*Cruciferele Această familie formată din varza albă, varză roșie, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli, constituie antioxidanți prin excelență. Pe lângă sulforafan (o substanță care stimulează organismul să producă o enzimă neutralizantă a agenților cancerigeni), consumul zilnic de crucifere este asociat cu o mai redusă concentrație sangvină de homocisteină, fapt care ar reduce riscul de boli cardiovasculare.
*Fructe și legume Pline de antioxidanți, fibre, vitamine și minerale, recomandarea fiind de a consuma cinci porții pe zi. Includeți în dietă bananele, cartofii dulci, mazărea, dovlecelul, prunele uscate, sparanghel, vinete, mere, pepene galben, zarzavaturi cu frunze verzi.
Consumul regulat de usturoi are un efect pozitiv în prevenirea maladiilor cardiovasculare
Citiți principiile noastre de moderare aici!