Vitaminele din grupul B sunt cele care influențează cel mai mult sănătatea creierului și a sistemului nervos. Mineralele sunt implicate în mod direct în activitatea neuronilor. De exemplu, carențele de magneziu produc nervozitate și anxietate, acizii grași nesaturați, cum ar fi acidul linoleic, prezent în nuci și semințe, sunt necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos și a creierului la copii. Pe de altă parte, consumul excesiv de zahăr și de anumiți aditivi, cum ar fi coloranții, afectează sistemul nervos și alterează comportamentul.
Nervozitatea
Pe lângă alimentele recomandate pentru nervozitate, există și obiceiuri sănătoase care ajută la combaterea ei.
* luați un mic-dejun consistent pentru a evita hipoglicemia care se manifestă, de obicei, pe la jumătatea dimineții și care poate produce nervozitate și iritabilitate;
* mâncați la ore regulate pentru a evita căderile bruște ale nivelul de glucoză din sânge;
* dormiți suficient de mult în mod regulat;
* faceți exerciții fizice, în mode regulat, în special mersul pe jos.
*Creșteți consumul de ovăz, semințe de floarea-soarelui, nuci braziliene, nuci, avocado, caju, mazăre, caise, polen.
*Reduceți sau eliminați băuturile excitante, băuturile alcoolice și zahărul alb.
Insomnia
Tipul de alimente pe care le ingerăm influențează capacitatea de a dormi bine. Momentul în care le mâncăm joacă, de asemenea, un rol important. Mesele îmbelșugate, chiar și cele care constau în mâncăruri sănătoase, pot deregla somnul. În mod ideal, atât pentru somn, cât și pentru digestie, nu este indicat să mâncăm cu mai puțin de două sau trei ore înainte de a merge la culcare.
*Creșteți consumul de ovăz, băutură de malț, lăptuci, carbohidrați complecși. *Reduceți sau eliminați băuturile excitante, ciocolata, condimentele, băuturile carbogazoase.
Stresul
Deși stresul poate afecta toate organele și funcțiile organismului, efectele sale tind să se concentreze asupra inimii și a aparatului cardiovascular și a sistemului imunitar. Anumite alimente pot ajuta organismul să se adapteze la stres, în timp ce altele îl slăbesc.
*Creșteți consumul de proteine, nuci, migdale, semințe de pin, năut, germeni de grâu, vitaminele B și C.
*Reduceți sau eliminați băuturile alcoolice, băuturile excitante și zahărul alb.
Anxietatea
Este o stare emoțională nedorită și nejustificată, de natură psihosomatică în primul rând. Afectează inițial creierul și apoi celelalte organe, producând tahicardie, durere de stomac, intestin iritabil. Anxietatea este agravată de dietele de slăbit dezechilibrate, care produc o reducere inevitabilă a aportului de carbohidrați, vitamine și minerale – elemente necesare pentru sistemul nervos sănătos și de consumul de băuturi alcoolice și excitanți – deși pe moment acestea o pot îndepărta, de obicei anxietatea reapare cu o intenstitate mai mare după ce efectul substanței respective a trecut.
*Creșteți consumul de banane, nuci, iaurt, cereale intgarale, germeni de grâu, magneziu, vitamina B6.
*Reduceți consumul de băuturi excitante și alcool.
Vitaminele din grupul B sunt cele care influențează cel mai mult sănătatea creierului și a sistemului nervos
Citiți principiile noastre de moderare aici!