Alimentația reprezintă un aspect esențial al sănătății noastre, fiind, astfel, important să alegem alimentele benefice pentru noi, cu o valoare nutritivă ridicată și care contribuie la buna funcționare a organismului. O dietă sănătoasă și echilibrată din punct de vedere nutrițional ne aduce, însă, și o stare de bine. Alimentația joacă un rol important în modul în care ne simțim, iar ceea ce se află în farfuria noastră ne influențează calitatea vieții, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
1. Alimente bogate în vitaminele B complex. Leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea, năutul), nucile, semințele, borșul făcut în casă, sunt bogate în vitaminele B și sunt o sursă esențială de nutrimente pentru menținerea fericirii. Spre exemplu, lipsa de vitamina B6 duce la iritabilitate, nervozitate, depresie.
2. Bananele. Energizante, conțin triptofan, vitamina D, vitamina B6, magneziu, potasiu, fibre. O banană consumată zilnic furnizează corpului magneziul care reduce stresul pentru întreaga zi.
3. Seminețele de in. Bogate în Omega-3, reduc inflamațiile din corp; 2 lingurițe de semințe de in, pe zi, îmbunătățesc dispoziția și funcția cognitivă. Acizii grași Omega-3 sunt favoriții creierului pentru menținerea sănătății acestuia. Asigură, în același timp, fluiditatea membranei în creier, ceea ce permite o mai bună funcționare a neurotransmițătorilor.
4. Vitamina D. Îmbunătățește dispoziția prin creșterea producerii de serotonină. Surse naturale de vitamina D sunt migdalele, gălbenușul de ou, avocado, expunerea la soare până la ora 11 și după ora 17.
5. Legumele verzi. Sunt bogate în vitamina C, magneziu, acid folic, crom – catalizatori ce convertesc triptofanul în serotonină și dopamină – doi neurotrasmițători responsabili pentru starea de fericire.
6. Nuci și alte semințe. Nucile românești, migdalele, caju-ul, semințele de in, chia, dovleac sunt surse de acizi grași Omega-3. Nucile caju, spre exemplu, sunt bogate în aminoacidul triptofan. Toate semințele conțin zinc, important pentru menținerea bunei dispoziții, dar și pentru întărirea sistemului imunitar.
7. Alimentele fermentate. Intestinele sunt primii indicatori ai sănătății. Intestinele și creierul sunt legate între ele, de aceea este foarte important să ne hrănim intestinele oferindu-le o varietate de bacterii bune, consumând alimente fermentate precum varză murată, castraveți murați, conopidă murată, dar și iaurt, chefir și borș.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Ceea ce se află în farfuria noastră ne influențează calitatea vieții, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”
Citiți principiile noastre de moderare aici!