Elementele nutritive care sunt absorbite prin pereții intestinului, sunt metabolizate în ficat. Una dintre funcțiile cele mai importante ale ficatului este aceea de a crea și de a produce bila, acel lichid gălbui pe care ficatul îl produce în permanență (între 500 si 1200 ml pe zi) și care conține săruri minerale necesare în digestia grăsimilor. Rolurile ficatului în organism sunt nenumărate: transformă alimentele în energie, curăță sângele, neutralizează toxinele, procesează enzimele și proteinele, depozitează vitaminele liposolubile (A,D,E,K), produce colesterol. Ficatul are o capacitate uimitoare de regenerare, dar îi putem da și noi o mână de ajutor prin alegerea unor alimente propice.
1 Grapefruit. Printre alimentele recomandate pentru menținerea sănătății ficatului se numără grapefruitul, un fruct tropical, o combinație între pomelo și diferite soiuri de portocale. Antioxidanții din acest fruct ajută la protejarea ficatului de efectele nocive date de toxine sau de anumite afecțiuni, având rol și în reducerea inflamațiilor.
2 Afinele. Fructe de pădure cu coajă închisă la culoare, albastru-violet, ce nu ar trebui să lipsească din alimentația persoanelor care suferă de boli de ficat, deoarece acestea conțin antocianini. Antocianinii sunt antioxidanți aparținând clasei flavonoidelor, care reduc daunele pe care radicalii liberi le pot provoca celulelor și țesuturilor. Sunt eficiente pentru a accelera răspunsul imunitar al celulelor și sunt surse bogate de enzime antioxidante.
3 Broccoli. Este o legumă din familia cruciferelor, bogată în vitamine și săruri minerale, recomandată pentru combaterea multor afecțiuni. Consumul de broccoli ajută la prevenirea bolii ficatului gras non-alcoolic, care se manifestă printr-o acumulare de grăsime în ficat asociată cu obezitatea, dar și la reducerea riscului de a dezvolta mai multe tipuri de cancer.
4 Migdalele. Sunt o sursă bogată de vitamina E, un nutrient despre care se spune că ajută la reducerea riscului de boală a ficatului gras. Acizii grași Omega-3, zincul, magneziul, seleniul, manganul din fructele oleaninoase crude previn oxidarea celulelor hepatice, reduc colesterolul, curăță vasele de sânge, ajută la funcționarea optimă a stomacului si a pancreasului.
5 Ananasul. Fruct care conține nu doar vitamine, minerale, antioxidanți, ci și bromelaină – un amestec enzimatic ce asigură descompunerea proteinelor, dezintegrează și facilitează eliminarea toxinelor, contribuie la absorbția mai eficientă a nutrienților, reduce activitatea citokinelor care au rol inflamator. Ananasul este bogat în mulți nutrienți și antioxidanți și ajută la prevenirea efectelor nocive date de radicalii liberi.
6 Roșia. Conține o cantitate mare de licopen, un antioxidant puternic, ce are proprietăți anticancer, antinflamatorii care ajută la reducerea riscului de a dezvolta boala ficatului gras. Roșiile mai conțin vitamina C, vitamina A, minerale, care au puterea de a intensifica detoxifierea organismului.
7 Usturoiul. Un adevărat medicament, care conține sulf și seleniu – recunoscute pentru faptul că ajută ficatul să elimine toxinele. Usturoiul ajută și la dilatarea vaselor de sânge, combate inflamațiile, reduce nivelul de colesterol din sânge și, în plus, ajută la întărirea sistemului imunitar.
Ficatul are o capacitate uimitoare de regenerare și îl putem ajuta cu anumite alimente
Citiți principiile noastre de moderare aici!