Rolurile ficatului în organism sunt nenumărate: transformă alimentele în energie, curăță sângele, neutralizează toxinele, procesează enzimele și proteinele, depozitează vitaminele liposolubile (A,D,E,K), produce colesterol. Ficatul are o capacitate uimitoare de regenerare, dar îi putem da și noi o mână de ajutor prin alegerea unor alimente propice.
1 Spanacul. Este bogat in antioxidanți, cunoscuți sub numele de glutation, ce pot ajuta ficatul să funcționeze optim. Este o sursă bogată de vitamina K, esențială pentru întărirea oaselor, dar și pentru reglarea coagulării sângelui. Conține și folați, cunoscuți sub numele de vitamina B9, de care organismul are nevoie pentru a furniza energie organismului, pentru a menține sănătatea sistemului nervos. Spanacul ajută la sinteza ADN-ului și ARN-ului și a celulelor roșii din sânge. Consumând o cantitate mare de alimente bogate în folați, se reduce riscul apariției bolilor de inimă, a depresiei, a cancerului.
2 Sfecla roșie. Conține vitamina B2, fier și alte substanțe ce ajută la formarea hemoglobinei în sânge. Sfecla roșie ajută la combaterea inflamațiilor din ficat și reduce efectele nocive date de radicalii liberi, prevenind apariția unor boli de ficat. Are proprietăți detoxifiante, accelerând eliminarea toxinelor din organism, ajută la reducerea inflamațiilor, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară.
3 Papaya. Frutele de papaya sunt bogate în compuți fenolici și în flavonoide, vitamina A și vitamina C – două vitamine cu rol antioxidant. Acest fruct este renumit și pentru enzimele digestive pe care le conține, papaina și chimopapaina, care descompun proteinele, sprijină și ușurează digestia, previn balonările și indigestiile, ajută ficatul să lucreze mai bine.
4 Sardine. Sunt bogate în seleniu, fosfor, acizi grași Omega-3, vitaminele B2, B12 și vitamina D, calciu, zinc, mangan, cupru. Vitamina D, seleniul și acizii grași din sardine joacă un rol important și în prevenirea cancerului, cum ar fi cel de prostată, mamar și în modularea sistemului imunitar. Conțin mult calciu – o alegere inspirată pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză sau alergice la lactate.
5 Kefirul. Obținut prin fermentarea laptelui, kefirul conține bacterii probiotice necesare și importante pentru organism, care ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, iar consumul de băuturi fermentate luptă împotriva factorilor patogeni. Probioticele au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, îmbunătățesc calitatea florei intestinale. Calitatea florei intestinale este importantă în digestie, ea degradează resturile alimentare care ajung în intestine nedigerate, înlesnește sinteza unor imunoglobuline (au funcții de anticorpi – armele de luptă ale sistemului imunitar).
Ficatul are o capacitate uimitoare de regenerare, dar îi putem da și noi o mână de ajutor
Citește și:
STIL DE VIAȚĂ-Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Alimente prietenoase cu ficatul (I)
Citiți principiile noastre de moderare aici!