Elementele nutritive care sunt absorbite prin pereții intestinului, sunt metabolizate în ficat. Una dintre funcțiile cele mai importante ale ficatului este aceea de a crea și de a produce bila, acel lichid gălbui pe care ficatul îl produce în permanență (între 500 si 1200 ml pe zi) și care conține săruri minerale necesare în digestia grăsimilor. Rolurile ficatului în organism sunt nenumărate: transformă alimentele în energie, curăță sângele, neutralizează toxinele, procesează enzimele și proteinele, depozitează vitaminele liposolubile (A,D,E,K), produce colesterol. Ficatul are o capacitate uimitoare de regenerare, dar îi putem da și noi o mână de ajutor prin alegerea unor alimente propice.
1 Mărul. 100g de măr necurățat de coajă are un potențial antioxidant echivalent cu 1,5 g de vitamina C. Acest lucru se datorează flavonoidelor (quercetină și catechină), glucozidelor, acizilor fenolici (acid clorogenic) și, desigur, vitaminei C. Consumul regulat de mere protejează eficient de efectele radicalilor liberi, ajută la detoxifierea ficatului, întărește sistemul imunitar, diminuează riscul de cancer de colon, reduce nivelul colesterolului din sânge datorită fibrelor conținute – pectina reține colesterolul și lipidele alimentare, încetinind asimilarea lor și împiedicând colesterolul „rău” să blocheze arterele.
2 Mazărea. Face parte din familia leguminoaselor, iar persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului ar trebui să includă în dietă alimente bogate în fibre, printre acestea numărându-se și mazărea. Având în compoziție atât proteine, cât și fibre, mazărea asigură o digestie lentă și crește senzația de sațietate. În ceea ce privește sănătatea ficatului, mazărea ajută la protejarea acestui organ de stresul oxidativ întrucât accelerează detoxifierea organismului, asigură normalizarea nivelului de colesterol din sânge și îmbunătățește digestia grăsimilor.
3 Morcovii. Sunt recomandați persoanelor diagnosticate cu boli de ficat deoarece substanțele conținute contribuie la prevenirea efectelor nocive date de radicalii liberi, contribuie și ușurează detoxifierea ficatului. O băutură nutritivă este obținută din morcovi și sfeclă roșie (se trec prin blender 2 morcovi și o rădăcină de sfeclă roșie, se adaugă 250 ml apă pentru o consistență mai lejeră) și se consumă după preparare. Sfecla roșie și morcovii sunt recunoscuți pentru proprietățile hepato-protectoare, ajută nu doar la stimularea funcțiilor hepatice și digestive, ci și la reducerea riscului de apariție a unor forme de cancer, printre care cel hepatic.
4 Lintea. Este o plantă leguminoasă, ce conține o cantitate mare de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteine. Are un conținut redus de grăsimi, fapt pentru care este recomandată persoanelor care suferă de boli de ficat. Lintea este unul dintre cele mai nutritive alimente vegetale care ajută la detoxifierea ficatului, ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului, îmbunătățește funcționarea inimii și menține sănătatea sistemului digestiv.
5 Kiwi. Conține mai multă vitamina C decât portocala, acid folic, vitaminele A, B6, E, luteină – antioxidant eficient în protecția împotriva instalării afecțiunilor cardiovasculare, a mai multor forme de cancer (în special cel de prostată), protejează vederea împotriva deteriorării datorate înaintării în vârstă, minerale esențiale precum cupru potasiu, magneziu, calciu, fier, crom și fibre alimentare. Consumul a două fructe de kiwi pe zi ajută la o diminuare a oxidării la nivelul ADN și la creșterea capacității antioxidante a sângelui.
Ficatul are o capacitate uimitoare de regenerare, dar îi putem da și noi o mână de ajutor
Citește și:
STIL DE VIAȚĂ-Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Alimente prietenoase cu ficatul (II)
STIL DE VIAȚĂ-Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Alimente prietenoase cu ficatul (I)
Citiți principiile noastre de moderare aici!