Pielea are trei particularități fizice:
1. Este sensibilă la deficiențele nutriționale. Celulele pielii se regenerează constant. Din acest motiv, ele au nevoie de o rezervă constantă de nutrienți pentru producerea de celule noi. Astfel, pielea este deosebit de sensibilă la deficiențele nutriționale, în special la deficiența de proteine, de acizi grași esențiali, de vitamina A și C, de fier și de zinc.
2. Este un organ de eliminare. Pielea a fost supranumită „al treilea rinichi” deoarece este activ implicată în procesele de purificare ale organismului. Anumite cantități de toxine care circulă prin sânge sunt eliminate prin piele.
3. Este sursă de reacții alergice. Multe reacții alergice se evidențiază la nivelul pielii.
*Acneea
Este hipertrofia și infectarea glandelor sebacee ale pielii. Aceste glande secretă sebum, un ulei care protejează pielea. Când orificiile de secreție ale acestor glande se astupă din diferite cauze, sebumul se acumulează și glandele se umflă încât sebumul nu poate fi eliminat corespunzător, glandele se infectează și se inflamează, producând erupțiile pustulare specifice acneei.
Alimentația săracă în fructe, nuci, leguminoase și legume și bogată în produse rafinate, grăsimi animale și aditivi reprezintă o cauză a acneei, alături de moștenirea genetică, hormonii (în special cei androgeni) și stresul emoțional. Se recomandă să creșteți consumul de fructe, legume, cereale integrale, vitamina E și să reduceți sau eliminați zaharurile, produsele de patiserie rafinate, grăsimile saturate, laptele, ciocolata, sarea.
*Pielea uscată
Din cauza îmbătrânirii, a acumulării excesive de grăsime și a substanțelor chimice nocive, celulele pielii tind să se deshidrateze. Ca urmare, pielea devine aspră, suprafața ei se crapă și devine inestetică. Anumite alimente protejează celulele pielii și previn deshidratarea și îmbătrânirea prematură. Așadar, creșteți consumul de fasole, morcovi, arahide, semințe de floarea-soarelui, castravete, mango.
*Psoriazisul
Este o boală ereditară, caracterizată prin înroșirea și descuamarea pielii din diferite zone ale corpului (coate, genunchi, scalp, torace). Creșteți consumul de legume, ulei de pește, vitamina A și reduceți sau eliminați grăsimile saturate, laptele, băuturile alcoolice.
*Dermatita atopică și eczema
Se referă la o afecțiune a pielii caracterizată de iritație și inflamație, roșeață, mâncărime, apariția de vezicule și descuamare. Factorii care influențează în cea mai mare măsură apariția dermatitei atopice sunt alergiile alimentare, contactul cu alergeni sau lipsa unuia sau a mai multor nutrienți, precum niacina, vitamina B6, vitamina A, acizi grași esențiali sau polinesaturați și oligoelemente. Dermatita atopică este întâlnită la bebeluși și la copii cu istoric familial de alergii. Tratamentul dietetic are eficiență maximă și constă în eliminarea laptelui de vacă și a altor alimente alergene. La adulți, rezultatul optim este obținut prin alimentația antialergică (dieta de eliminare).
Creșteți consumul de niacină, legume, anghinare, semințe de floarea-soarelui, vitamina B6, vitamina A, suplimente cu ulei.
Reduceți sau eliminați laptele, crustaceele, ouăle, peștele, aditivii, ciocolata, mierea, glutenul, nucile. Abstinența de la aceste alimente poate reduce sau ameliora orice tip de alergie alimentară, iar după dieta de eliminare, alimentele se introduc treptat pentru a determina care alimente sunt responsabile de apariția alergiei.
Alimentația are un rol important în starea pielii și a structurilor asociate ei
Citiți principiile noastre de moderare aici!