Odată cu îmbătrânirea, procentul scade până către jumătate. Toate funcțiile organismului au nevoie de apă: respirația, digestia, funcția hormonală, termoreglarea, activitatea musculară, circulația sanguină, eliminarea toxinelor. În același timp, apa lubrifică mușchii, oasele, tendoanele, articulațiile, protejează țesuturile.
Rinichii au un rol esențial în ceea ce privește echilibrul apei în organism, deoarece rețin și curăță, în același timp, apa din corp pentru a putea fi refolosită. 5-6 pahare a câte 200ml se elimină prin urină, două pahare se pierd prin transpirație, alte două pahare se elimină prin plămâni, în procesul transpirației, încă o jumătate de pahar se regăsește în materiile fecale. Această apă pierdută trebuie înlocuită. Este indicat un consum între 30-40 ml de apă/kg/corp. Pentru a verifica starea de hidratare sau deshidratare, cel mai la îndemână test este culoarea urinei. Dacă aceasta este colorată și puternic concentrată, este un semn că organismul duce lipsă de apă.
Virtuțile apei
• Purifică organismul. Dacă nu se consumă suficientă apă, sângele se îngroașă, circulația devine îngreunată, inima și rinichii sunt supuși unui efort suplimentar. Lipsa apei poate conduce la formarea pietrelor la rinichi și la apariția infecțiilor urinare. Dacă suferiți de constipație, consumați două pahare de apă călduță dimineața, la trezire.
• Stimulează sistemul imunitar. O bună circulație a sângelui este necesară atât menținerii sănătății, cât și procesului de vindecare. Celulele fagocitare care luptă împotriva microbilor, bacteriilor, virusurilor au nevoie de apă. Lipsa apei din organism produce febră prin deshidratare.
• Limpezește mintea. Lipsa de apă conduce la oboseală, dureri de cap, scăderea capacității de concentrare, deoarece creierul se compune din 85% apă. Apa este necesară sistemului neuronal prin faptul că stimulează gândirea. Absența apei din organim conduce la nervozitate, insomnii sau somn superficial.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Apa este lichidul cel mai importan al planetei. Fără apă nu poate exista viață” (Aristotel)
Citiți principiile noastre de moderare aici!