Virtuțile curative ale armurariului (cunoscut și sub numele de ciulinul-laptelui, scaiul Sfintei Marii sau argințică-de-grădină) sunt cunoscute de mult, iar Pliniu cel Bătrân (secolul I e.n.) îl recomanda pentru a elimina excesul de bilă. Planta are efect colagog – ajută la golirea vezicii biliare. Fructele bine coapte de armurariu conțin silimarină, substanță care are în compoziție trei flavonoide: silichristina, silibina și silidianina. Silimarina a fost izolată în 1968 și este considerată substanța activă cu rol terapeutic a plantei.
Armurariul este un hepatoprotector de excepție – fiind recomandat îndeosebi în patologiile hepatice: indigestii, dispepsie, tulburări hepatice, insuficiență hepatică, hepatită, calculi biliari, ciroză. Este recunoscut pentru că regenerează țesutul hepatic afectat de toxinele naturale. Armurariul este si un stimulent gastric, tonic care stimulează pofta de mâncare la persoanele anxioase. Are, în același timp, și efecte diuretice. În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, s-a constatat (după administrarea de silimarină) reducerea nivelurilor de glicemie, colesterol și trigliceride.
Semințele și florile pot fi cumpărate de la magazinele cu produse naturiste sau recoltate de pe câmp, la sfârșitul verii. Infuziile și decoturile conțin mult mai puține principii active decât tincturile și extractele standardizate. Pentru un decot din frunze și semințe, măsurați o lingură de plantă la o ceașcă și lăsați la fiert două minute. Pentru infuzia din flori uscate, puneți o linguriță la o ceașcă și infuzați timp de 10 minute. Păstrați semințele sau florile uscate într-o pungă de hârtie, la adăpost de umezeală. De asemenea, armurariul se găsește și sub formă de capsule gelatinoase.
Armurariul este un hepatoprotector de excepție, fiind recomandat îndeosebi în patologiile hepatice
Trimite articolul
XToată stima Adela. Sănătate și numai bine.