Farmacia naturii este bogată – plantele abundă în compuși cu efecte benefice asupra anumitor țesuturi și organe și pot fi folosite ca medicamente care tratează sau pot să prevină bolile. Preparatele comerciale din plante se găsesc în numeroase forme, fie în stare naturală, fie în amestecuri de ierburi medicinale, fie în ceaiuri, uleiuri, tincturi, extracte lichide și tablete sau capsule. Redăm în rândurile de mai jos unele dintre cele mai folosite plante medicinale.
1.Afin. Părți folosite: planta întreagă. Acționează ca antioxidant, diuretic și antiseptic al tractului urinar. Păstrează flexibilitatea vaselor de sânge, asigură fluxul sangvin crescut. Ajută la controlul glicemiei, susține și consolidează structurile colagenului, inhibă dezvoltarea bacteriilor și are efecte antiîmbătrânire.
2. Aloe. Părți folosite: pulpa din interiorul frunzelor suculente. Acționează ca astringent, emolient, antibacterial și antiviral. Aplicat local, liniștește arsurile și rănile. Ajută la reducerea nivelului de colesterol, calmează iritațiile stomacului, acționează ca laxativ. Nu trebuie ingerată în timpul sarcinii.
3. Anason. Părți folosite: semințe, ulei din semințe. Ajută digestia, curăță mucusul căilor respiratorii, combate infecțiile și stimulează lactația pentru mamele care alăptează. Bun pentru indigestii și infecțiile respiratorii, cum ar fi sinuzite. Combate simptomele menopauzei.
4. Armurariu. Părți folosite: fruct, frunze, semințe. Protejează ficatul de toxine și de poluanți prin prevenirea acțiunii radicalilor liberi. Bun pentru colecist și dereglări hormonale, inflamații ale intestinelor, psoriazis, sistem imunitar slăbit și boli de ficat.
5. Ashwagandha. Părți folosite: rădăcină. Revitalizant și energizat al sistemului nervos. Ajută la prevenirea afecțiunilor pe bază de stres, la creșterea rezistenței fizice. Are efecte inflamatorii și antiîmbătrânire.
6. Brustur. Părți folosite: plantă, rădăcină, semințe. Acționează ca antioxidant. Ajută la eliminarea excesului de fluide, a acidului uric și a toxinelor. Are proprietăți antibacteriene și antifungice. Purifică sângele, reface funcțiile ficatului și ale colecistului și stimulează sistemele digestiv și imunitar. Rădăcina de brusture folosită la clatirea părului protejează scalpul și redă sănătatea părului.
7. Cimbru. Părți folosite: fructe, flori, frunze. Elimină gazele, durerea de cap și mucusul. Are puternice proprietăți antiseptice. Scade nivelul colesterolului. Este indicat pentru astm, bronșite, laringită și alte probleme respiratorii, pentru febră, dureri de cap. Vindecă mâncărimile scalpului și mătreața.
8. Coada șoricelului. Părți folosite: planta întreagă, cu excepția rădăcinii. Are efecte antiinflamatorii, diuretice și antivirale. Adjuvant în vindecarea mucoaselor, intervine în viteaza de coagulare a sângelui și intensifică transpirația. Folositor pentru spasme musculare, febră, boli gastrointestinale, boli inflamatorii și infecții virale. Aplicat local, oprește sângerarea și grăbește vindecarea.
Citat – Multe plante conțin ingrediente care pot ajuta la vindecarea organismului
Citiți principiile noastre de moderare aici!