Farmacia naturii este bogată – plantele abundă în compuși cu efecte benefice asupra anumitor țesuturi și organe și pot fi folosite ca medicamente care tratează sau pot să prevină bolile. Preparatele comerciale din plante se găsesc în numeroase forme, fie în stare naturală, fie în amestecuri de ierburi medicinale, fie în ceaiuri, uleiuri, tincturi, extracte lichide și tablete sau capsule. Continuăm seria beneficiilor plantelor medicinale cu unele dintre cele mai folosite și răspândite.
1.Ienupăr. Părți folosite: fructe. Acționează ca diuretic, antiinflamator și descongestionant. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ajută în tratamentul astmului, al infecțiilor vezicii urinare. Util pentru a împiedica retenția de lichide, guta și afecțiunile prostatei.
2. Lavandă. Părți folosite: rădăcini. Calmează stresul și depresiile. Bună pentru piele. Indicată pentru dureri de cap, psoriazis și alte afecțiuni ale pielii.
3. Lemn dulce. Părți folosite: rădăcini. Combate inflamațiile și infecțiile virale, bacteriene și pe cele provocate de diverși paraziți. Reduce spasmele musculare, crește fluiditatea mucusului în plămâni și în bronhii și sprijină funcția glandei suprarenale. Bun pentru alergii, astm, oboseală cronică, depresie, inflamații intestinale, sindrom premenstrual, simptome ale menopauzei.
4. Măslin. Părți folosite: extract din frunze. Combate toate tipurile de bacterii, virusuri, fungi și paraziți. Ajută la vindecarea răcelii și a gripei. Poate avea proprietăți antioxidante. A dovedit calități pentru scăderea tensiunii arteriale.
Indicat pentru orice boală infecțioasă, ca și pentru sindromul oboselii cronice, boli diareice, artrite inflamatorii și psoriazis.
5. Mentă. Pări folosite: vârfuri înflorite, ulei, frunze. Ușor anestezic al membranelor mucoaselor și al tractului intestinal. Folosită pentru frisoane, colici, diareee, dureri de cap, indigestie, sindrom al colonului iritabil, greață, reumatism și spasme.
6. Merișor. Părți folosite: fructe. Acidifică urina și nu permite bacteriilor să adere la celulele vezicii. Util pentru rinichi, vezica urinară și piele. De ajutor în infecțiile tractului urinar. Este o sursă bună de vitamina C.
7. Mesteacăn. Părți folosite: frunze. Calmează inflamațiile colonului, ale gingiilor, ale mucoasei membranelor, ale prostatei, sinusurilor. Acționează ca diuretic. Ajută la rezolvarea problemelor de vezică urinară și rinichi, ameliorează bolile digestive, retenția de apă. Este remediu pentru infecții ale vezicii urinare.
8. Mesteacăn alb. Părți folosite: coajă, frunze, sevă. Acționează ca diuretic, antiinflamator și analgezic. Indicat pentru durerile articulare și pentru infecțiile tractului urinar. Aplicat local, e bun pentru furuncule și pustule.
Citiți principiile noastre de moderare aici!