Farmacia naturii este bogată – plantele abundă în compuși cu efecte benefice asupra anumitor țesuturi și organe și pot fi folosite ca medicamente care tratează sau pot să prevină bolile. Preparatele comerciale din plante se găsesc în numeroase forme, fie în stare naturală, fie în amestecuri de ierburi medicinale, fie în ceaiuri, uleiuri, tincturi, extracte lichide și tablete sau capsule. Continuăm seria beneficiilor plantelor medicinale cu unele dintre cele mai folosite și răspândite.
1 Mușețel. Părți folosite: flori, plantă. Reduce inflamațiile, ajută digestia și somnul. Acționează ca diuretic și tonic nervos. Ajută în colită, diverticuloză, febră, migrene și dureri. Bun împotriva crampelor musculare. Leac tradițional împotriva stresului și anxietății, indigestiei și insomniei.
2 Nalbă mare. Părți folosite: flori, frunze, rădăcini. Ajută organismul în eliminarea excesului de apă și de mucus. Calmează și vindecă pielea, membranele mucoase și alte țesuturi, atât intern, cât și extern. Bună pentru infecții ale vezicii urinare, pentru probleme digestive, retenție de lichide, dureri de cap, afecțiuni intestinale, probleme de rinichi, sinuzite și dureri de gât.
3 Păducel. Părți folosite: flori, frunze, rădăcini, vârfuri. Dilată arterele coronariene, scade presiunea sangvină și nivelul colesterolului și reface miocardul. Crește nivelul intracelular de vitamina C. Folositor în anemie, în afecțiuni cardiovasculare și circulatorii. Ajută în caz de imunitate scăzută.
4 Păpădie. Părți folosite: flori, frunze, rădăcini, vârfuri. Acționează ca diuretic. Curăță sângele și ficatul și crește producția de bilă. Reduce nivelul colesterolului și al acidului uric, îmbunătățește funcționarea rinichilor, a pancreasului, a splinei și a stomacului. Atenuează simptomele menopauzei. Folosită pentru abcese, anemie, ciroză, constipație, retenție de lichide, hepatită, icter și reumatism.
5 Pătrunjel. Părți folosite: fructe, frunze, rădăcini, tulpini. Contribuie la eliminarea viermilor intestinali, ușurează eliminarea gazelor, stimulează activitatea normală a sistemului digestiv și împrospătează respirația. Ajută vezica urinară, ficatul, stomacul, plămânii, rinichii. Util pentru retenția de lichide, halitoză, indigestie, gaze.
6 Pelin. Părți folosite: frunze, vârfuri. Acționează ca sedativ ușor, contribuie la reducerea apetitului, este util pentru ficat, vezica biliară, boli gastrice și vasculare, inclusiv pentru migrene. Aplicat local, este bun pentru vindecarea rănilor, a ulcerațiilor pielii, a petelor și a înțepăturilor de insecte.
7 Primulă. Părți folosite: ulei din semințe. Sprijină sănătatea cardiovasculară, ajută la pierederea în greutate și scade tensiunea arterială. Activează estrogenul natural. Ajută în tratamentul artritelor, bufeurilor, problemelor menstruale, cum sunt crampele și sângerarea abundentă, al sclerozei multiple și a bolilor de piele.
8 Rozmarin. Părți folosite: frunze. Combate radicalii liberi, inflamațiile, bacteriile și fungii. Relaxează stomacul, stimulează digestia și circulația sangvină și acționează ca astringent și decongestiv. Ajută la detoxifierea ficatului și are proprietăți anticancerigene. Bun pentru dureri de cap, pentru disfuncții ale tensiunii arteriale, pentru probleme circulatorii și pentru dismenoree.
Preparatele comerciale din plante se găsesc în numeroase forme, fie în stare naturală, fie în amestecuri de ierburi
Citiți principiile noastre de moderare aici!