Preparatele comerciale din plante se găsesc în numeroase forme, fie în stare naturală, fie în amestecuri de ierburi medicinale, fie în ceaiuri, uleiuri, tincturi, extracte lichide și tablete sau capsule. Continuăm seria beneficiilor plantelor medicinale cu unele dintre cele mai folosite și răspândite.
1.Salvie. Părți folosite: frunze. Stimulează sistemul nervos central și tractul digestiv și are efecte estrogene asupra organismului. Bună pentru bufeuri și alte simptome ale lipsei de estrogen, în timpul menopauzei sau după histerectomie. Benefică pentru boli care afectează gura și gâtul, cum este amigdalita. Sub formă de ceai, poate fi folosită pentru spălarea părului ca să îi dea strălucire și să îl ajute să crească.
2.Schinduf. Părți folosite: semințe. Acționează ca laxativ, lubrifiant intestinal și scade febra. Contribuie la scăderea nivelului de colesterol și de zahăr din sânge, ajută la tratarea astmului și a problemelor sinusurilor prin reducerea mucusului. Este eficient pentru probleme oculare și inflamații, precum și pentru boli de plămâni.
3.Scorțișoară. Părți folosite: coajă, plantă. Calmează diareea, greața, congestiile. Îmbunătățește circulația periferică, luptă contra infecțiilor fungice. Folositoare în diabet.
4.Soc. Părți folosite: flori, fructe, coajă din interior, frunze, rădăcini. Combate radicalii liberi și inflamațiile. Calmează tusea si congestiile. Combate constipația, întărește sistemul imunitar, scade febra, calmează tractul respirator și stimulează circulația. Florile sunt folosite pentru calmarea iritațiilor pielii.
5.Sunătoare. Părți folosite: flori, frunze, tulpini, ulei. Indicată pentru depresie și nevralgii, este utilă în control stresului. Local, ajută la vindecarea rănilor.
6.Urzică. Părți folosite: flori, frunze, rădăcini. Acționează ca diuretic, expectorant, calmant al durerilor și tonic. Utilă în anemie, artrite, alergii, rinită alergică, probleme de rinichi și sindrom de malabsorbție. Ameliorează bolile inflamatorii și ale mucoaselor plămânului. Folosită în produsele de îngrijire a părului, ajută la stimularea foliculilor părului și reglează grăsimea scalpului.
7. Valeriană. Părți folosite: rizomi, rădăcini. Scade hipertensiunea arterială și ajută circulația. Contribuie la scăderea nivelul lipidelor din sânge. Ajută în tratamentul aterosclerozei, artritelor, astmului, în bolile circulatorii, în probleme digestive, insomnie, boli de ficat, sinuzite, infecții fungice. Poate preveni ulcerul prin inhibarea dezvoltării Helicobacteri pylori, bacteria care produce ulcerul.
Multe plante conțin ingrediente care, dacă sunt folosite corect, pot ajuta la vindecarea organismului
Citiți principiile noastre de moderare aici!