Ciocolata amăruie sau neagră, un desert plăcut și cu numeroase beneficii pentru sănătate. Alegând să consumăm ciocolată cu lapte sau albă în detrimentul celei amărui, trecem cu vederea excepționalele virtuți pe care le are ciocolata neagră. Să nu uitam, ingredientul benefic din ciocolată este cacaua, și nu laptele sau zahărul. Ciocolata cu peste 70 % cacao furnizează magneziu și teobromină – un alcaloid care stimulează sistemul nervos central, feniletilalanină – cu activitate antidepresivă și serotonină – un neurotransmițător care combate stresul.
Cacaua este o excelentă sursă de zinc, de cupru și seleniu. Flavonoidele (printre care catechina si epicatechina), antioxidanții din cacao favorizează o mai bună circulație a sângelui, cu efect antiplachetar similar cu al aspirinei. Cacaua conține, de asemenea, fosfor, fier, mangan, potasiu și vitaminele B2 și B3. Capacitatea oxidantă a pudrei de cacao este de patru-cinci ori mai mare decât aceea a ceaiului negru, de două-trei ori mai mare decât a ceaiului verde și de două ori mai mare decât cea a vinului.
Flavoinoidele din ciocolata neagră ameliorează sensibilitatea la insulină, un aspect important pentru persoanele diabetice. În același timp, potențialul antioxidant al flavonoidelor din cacao frâneză oxidarea colesterolului „rău” – LDL colestrol.
Pentru a profita de proprietățile ciocolatei este indicat să o alegem pe cea cu peste 70 % cacao, fiindcă pe măsura creșterii cantității de cacao scade cea de zahăr. Atenție la cantitate, fiindcă are numeroase calorii, 1-2 pătrățele fiind suficiente ca și desert. Există și ciocolata așa-zis „crudă” – preparată pornind de la boabe de cacao fermentate și uscate, prelucrate la temperaturi joase pentru a păstra toate calitățile nutritive ale păstăii de cacao și toți antioxidanții conținuți.
Cacaua este o excelentă sursă de zinc, de cupru și seleniu
Citiți principiile noastre de moderare aici!