Căpșunile se numără printre fructele cu cel mai scăzut conținut caloric (30 kcal/100 g). Zaharurile sunt cei mai importanți nutrienți din căpșună, însă prezente în cantități mici (5 g/ 100g – fiind recomandate persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat), alături de vitamina C, folați, potasiu și fier. Culoarea căpșunilor este dată de pigmenții vegetali cunoscuți sub numele de antocianidine, care sunt foarte asemănătoare cu bioflavonoizii. Antocianidinele acționează ca niște antioxidanți puternici, pe lângă efectele lor de reducere a sintezei colesterolului în ficat. Efectul antioxidant al fiecărui fruct este evaluat în funcție de capacitatea acestuia de a sintetiza radicalii liberi, iar capacitatea antioxidantă a căpșunilor se datorează, în principal, conținutului lor de vitamina C, bioflavonoizi și antocianidină.
Datorită capacității lor antioxidante extraordinare, care neutralizează efectul radicalilor liberi, căpșunile sunt un mijloc eficient pentru evitarea aterosclerozei (depunerile de colesterol pe pereții arteriali, care mai târziu se îngroașă și se îngustează). Căpșunile contribuie, de asemenea, la sănătatea arterelor prin faptul că nu conțin grăsimi și sodiu, dar sunt bogate în potasiu, mineral care combate hipertensiunea. Căpșunile ar trebui incluse în dieta persoanelor care au suferit un atac de cord sau care au angină pectorală, precum și în cazuri de circulație deficitară a sângelui în arterele cerebrale sau în cele ale membrelor inferioare.
Căpșunile sunt diuretice (cresc producția de urină) și facilitează eliminarea acidului uric prin urină datorită efectului lor alcalinizant. Din acest motiv, căpșunile sunt recomandate în caz de gută și de artrită.
Datorită bogăției de fibră vegetală solubilă, căpșunile facilitează trecerea fecalelor prin intestine – fiind utile în caz de constipație. De asemenea, decongestionează circulația venoasă din sistemul portal, fiind astfel utile în caz de hemoroizi, ascită (fluid în abdomen) și boli ale ficatului.
Căpșunile contribuie, de asemenea, la sănătatea arterelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!