*Fasole, mazăre. Cum acționează? Bogate în fibre solubile care reduc absorbția colesterolului, reduc sinteza de colesterol la nivelul ficatului și măresc eliminarea de colesterol prin materiile fecale.
*Broccoli. Cum acționează? Conține vitamina C care ajută la menținerea elasticității pereților arteriali și împiedică formarea cheagurilor de sânge; de asemenea, are un conținut ridicat de glutation, un antioxidant care reduce riscul îmbolnăvirilor cardiovasculare și, în plus, reduce tensiunea arterială.
*Morcovi, dovleac, cartofi dulci, napi și alte legume portocalii. Cum acționează? Bogate în carotenoide, inclusiv beta-caroten – carotenoidele pot să împiedice leziunile mucoasei interne a arterelor.
*Citrice și alte alimente bogate în vitamina C. Cum acționează? Bogate în vitamina C, care ajută la menținerea integrității vaselor de sânge și a mușchiului cardiac.
*Fructe și legume. Cum acționează? Pot să reducă nivelul proteinei reactive în organismul uman, acesta fiind un marcator al nivelului inflamației existente la arterele mari ale inimii. Nivelul ridicat al acestor proteine constituie un indicator cât se poate de sigur al apariției afecțiunilor cardiovasculare și este asociat cu formarea cheagurilor de sânge. Fructele și legumele conțin antioxidanți naturali care pot să oprească formarea radicalilor liberi.
*Legume cu frunze verzi. Cum acționează? Bogate în folat (acid folic), care reduce nivelul homocisteinei, o substanță din sânge care mărește riscul de producere a bolilor cardiovasculare.
*Carbohidrați bogați în magneziu (fasole, mazăre, cereale integrale, legume cu frunze verzi). Cum acționează? Magneziul este vital pentru sănătatea inimii, ajută la prevenirea infarctului de miocard, a anginei, a tulburărilor de ritm cardiac, a hipertensiunii arteriale, a scăderii colesterolului „rău” – LDL, previne atacul cerebral și îmbunătățește funcționarea inimii.
*Ovăz și tărâțe de ovăz. Cum acționează? Conțin fibre solubile, care reduc absorbția colesterolului, reduc sinteza de colesterol la nivelul ficatului și măresc eliminarea colesterolului prin fecale.
*Cereale integrale. Cum acționează? Bogate în vitamina B6 (piridoxină), care ajută la prevenirea aterosclerozei, prin reducerea homocisteinei în organism, prevenirea formării cheagurilor de sânge, readuce în limite normale nivelul colesterolului și scade tensiunea arterială.
Fructele și legumele conțin antioxidanți naturali care pot să oprească formarea radicalilor liberi
Citiți principiile noastre de moderare aici!