1. Fructe și legume. Pot să reducă nivelul proteinei reactive în organismul uman, acesta fiind un marker al nivelului inflamației existente la arterele mari ale inimii. Nivelul ridicat al acestor proteine constituie un indicator sigur al afecțiunilor cardiovasculare și este asociat cu formarea cheagurilor de sânge. Fructele și legumele conțin antioxidanți naturali care pot să oprească formarea radicalilor liberi.
2. Fasole, mazăre. Bogate în fibre solubile, care reduc absorbția colesterolului, reduc sinteza de colesterol la nivelul ficatului și măresc eliminarea colesterolului prin fecale.
3. Broccoli. Conține vitamina C care ajută la menținerea elasticității pereților arteriali și împiedică formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, are un conținut ridicat de glutation, un antioxidant care reduce riscul îmbolnăvirilor cardiovasculare și, în plus, reduce tensiunea arterială.
4. Morcovi dovleac, cartofi dulci și alte legume portocalii. Bogate în carotenoide, inclusiv beta-caroten. Carotenoidele pot să împiedice leziunile mucoasei interne a arterelor.
5. Citrice și alte alimente bogate în vitamina C. Bogate în vitamina C, care ajută la menținerea integrității vaselor de sânge și a mușchiului cardiac.
6. Usturoi, ceapă. Pot să prevină oxidarea colesterolului – un proces generat de radicalii liberi prin care se formează urme de grăsimi pe pereții interiori ai arterelor mari, ducând la îngustarea lumenului acestora.
7. Legume cu frunze verzi. Bogate în folat (acid folic), care reduce nivelul homocisteinei, o substanță din sânge care mărește riscul de producere a bolilor cardiace.
8. Carbohidrați bogați în magneziu (fasole, mazăre, cereale integrale, legume cu frunze verzi). Magneziu este vital pentru sănătatea inimii, ajută la prevenirea infarctului de miocard, a anginei, a tulburărilor de ritm cardiac, a scăderii nivelului colesterolului cu densitate ridicată – LDL colesterol, previne atacul cerebral și îmbunătățește funcționarea inimii.
9. Ovăz și tărâțe de ovăz. Conțin fibre solubile, care reduc absorbția colesterolului, reduc sinteza de colesterol la nivelul ficatului și măresc eliminarea colesterolului prin fecale.
10. Cereale integrale. Bogate în vitamina B6 (piridoxină), care ajută la prevenirea aterosclerozei, prin reducerea homocisteinei în organism, previn formarea cheagurilor de sânge, prezervarea elasticității vaselor de sânge, readuc în limite normale nivelul colesterolului și scad tensiunea arterială.
Fructele și legumele conțin antioxidanți naturali care pot să oprească formarea radicalilor liberi
Citiți principiile noastre de moderare aici!