Conține multe vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C și E, dar și potasiu, sulf, calciu, magneziu, fosfor, bor, mangan, iod, nichel, cobalt și seleniu. Atunci când este proaspătă, ceapa are proprietăți bacteriostatice, adică împiedică înmulțirea bacteriilor (nu le distruge). De aceea, este foarte utilă în caz extern, ca un antiseptic natural. Ceapa se poate folosi ca o cataplasmă în cazuri de arsuri, abcese, furuncule sau înțepături de insecte.
Chiar dacă este mai puțin eficientă decât usturoiul din acest punct de vedere, ceapa este un bun protector cardiovascular. Consumul ei regulat reduce agregarea plachetară, reducând riscul de tromboză și scade nivelul trigliceridelor din sânge. Conține, de asemenea, compuși hipoglicemianți, iar în stare crudă și proaspătă oferă un aport bun de vitamina C. Cataplasmele cu ceapă crudă aplicate pe frunte ameliorează durerile.
Ceapa conține antioxidanți (antocianine, flavonoide) și compuși cu sulf (din cauza cărora lăcrimăm când o curățăm) și seleniu. Ceapa rozalie, roșie și mov conțin mai mulți antioxidanți decât cea galbenă și mai puțini decât cea albă. Bogată în apă, ceapă nu conține prea multe fibre (1,7 g la 100 g), dar combinația lor este benefică tranzitului intestinal. Nu ratați ceapa verde în sezonul de primăvară, fiind mai puțin iute și nu ocoliți frunzele verzi și fragede.
Trebuie să știm că prepararea termică reduce activitatea antioxidantă a cepei (excepție fac supele deoarece consumăm și apa în care a fiert). Este indicat să o consumăm crudă, pe cât posibil, pentru a profita din plin de beneficiile ei.
Ceapa rozalie, roșie și mov conține mai mulți antioxidanți decât cea galbenă și mai puțini decât cea albă
Citiți principiile noastre de moderare aici!