Semnele de avertizare asociate cu hipertensiunea avansată pot fi durerile de cap, transpirația, pulsul rapid, senzația de sufocare, amețeală și tulburările de vedere. Unele riscuri de hipertensiune nu pot fi evitate (antecedentele bolii în familie), dar mulți factori de risc pot fi evitați prin modificări în alimentație și în stilul de viață.
*Reduceți cantitatea de sare din alimentație. Sodiul contractă pereții vaselor de sânge așa încât reducerea ei este esențială pentru scăderea TA. Putem opta pentru folosirea de condimente și ierburi aromatice; atenție la alimentele care au, deja, un conținut ridicat de sare (mezeluri, brânzeturi, covrigei sărați, măsline, cuburi de supă, sos de soia, etc);
*Adoptați o dietă cu o încărcătură glicemică scăzută. Atunci când consumăm zaharuri cu eliberare rapidă, nivelul de insulină crește, deoarece rolul insulinei este să scoată excesul de zahăr din sânge și să îl depoziteze sub formă de grăsime. Insulina face ca rinichii sa rețină sarea, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale;
*Creșterea aportului de magneziu are efect asupra scăderii tensiunii arteriale. Magneziul nu scade doar tensiunea arterială, ci reduce și anxietatea și insomnia. Magneziul se găsește în cantități mari în semințe, alune și legume verzi;
*Un alt mineral care reduce tensiunea arterială este potasiul, pe care îl găsim în banane, pepene galben, fasolea boabe, avocado, linte, conopidă, broccoli, ciuperci, dovleac, spanac, prune, piersici. O singură banană asigură necesarul zilnic de potasiu al organismului;
*Scădeți în greutate dacă aveți exces ponderal – există o strânsă legătură între HTA si suprapondere sau obezitate, mai ales dacă vorbim de obezitate androidă (grăsime acumulată în jurul abdomenului). O scădere ponderală, fie și de 0.5-1kg/săptămână, va duce la scăderea HTA;
* Încercați să aveți cel puțin 3-5 porții de fructe si legume pe zi, cereale integrale neprelucrate, pâine integrală, paste integrale, semințe de chia, in și dovleac (bogate în Omega 3), migdale, nuci, sfeclă roșie, pește, leguminoase (fasole, linte, năut), legume verzi;
*Consumați sfeclă roșie. Sunt studii care arată că un suc din 100g sfeclă roșie reduce tensiunea arterială, subțiind sângele;
*Includeți în dietă sucuri proaspete. Sunt foarte sănătoase sucurile de afine, citrice, morcovi, spanac, pătrunjel, țelină;
*Nu uitați de activitate fizică – 30 minute de efort fizic de intensitate moderată, de cel puțin 3-5 ori pe săptămână.
*Evitați alcoolul, cafeina și tutunul.
Mulți factori de risc pot fi evitați prin modificări în alimentație și în stilul de viață
Citiți principiile noastre de moderare aici!