Cea mai întâlnită cauză a anemiei este carența de fier. Fierul este un factor important în anemie pentru că acest mineral este folosit la formarea hemoglobinei, o componentă a globulelor roșii care se atașează de oxigen și îl transportă. Anemia feripivă poate fi determinată de insuficienta cantitate de fier primită și/sau absorbită sau de pierderi semnificative de sânge. Acestea se întâlnesc la femeile care suferă de menoragie (sângerări menstruale masive și prelungite), care, la rândul lor, pot fi determinate de un dezechilibru hormonal, de fibroame, de cancer uterin.
Simptomele anemiei pot trece ușor neobservate. Primele semne de apariție pot fi pierdere a apetitului, constipație, dureri de cap, paloare, dificultate de concentrare. Instalarea anemiei poate declanșa simptome ca slăbiciune, oboseală, depresie, amețeli, unghii fragile și îngălbenite, buze și pleoape palide.
Întâlnim și anemia pernicioasă, care este o formă severă de anemie produsă de carența de vitamina B12. Malabsorbția poate fi o cauză a anemiei pernicioase, dar și infecțiile gastrointestinale, boala Crohn, operațiile gastrice și, uneori, chiar vegetarianismul strict.
Recomandări dietetice
-
• Faceți analize complete de sânge pentru a determina dacă aveți o carență de fier, înainte de a lua suplimente. Fierul în exces poate afecta ficatul, inima, pancreasul și activitatea celulelor imunitare. Folosiți suplimente de fier doar la indicația unui medic specialist. Includeți în dietă carne roșie, carne de pasăre, pește.
• Includeți următoarele alimente în dietă: mere, caise, banane, broccoli, pătrunjel, mazăre, prune, prune uscate, stafide, dovlecel. Pentru absorbția fierului trebuie să consumați alimente bogate în vitamina C.
• Evitați bomboanele, înghețata, băuturile răcoritoare. Aditivii din aceste alimente intervin în absorbția fierului. Din același motiv, evitați cafeaua (conține polifenoli) și ceaiul (conține tanini).
• Pentru că fierul se elimină prin scaun, nu mâncați alimente bogate în fier și/sau suplimente cu fier în același timp cu fibrele. Evitați să folosiți tărâțele ca sursă de fibre.
• Fierul din surse animale este în formă hem; toate celelalte alimente care conțin fier sunt sub formă non-hem (care nu provine de la animale). Corpurile noastre recunosc și absorb preferențial forma hem mai bine decât forma non-hem. Cea mai rapidă cale de a reface nivelul de fier din sânge la nivelul normal este consumul de carne (vită, pasăre, ficat), fructe de mare și un supliment de fier, dacă este nevoie.
• Nu luați calciu, vitamina E, zinc sau antiacide în același timp cu suplimentele cu fier – pot interfera cu absorbția fierului.
• Dacă sunteți vegetarian strict, supravegheați-vă îndeaproape dieta. Este recomandabil să luați suplimente de vitamina B12.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„În cazul anemie, folosiți suplimente de fier doar la indicația unui medic specialist. Includeți în dietă carne roșie, carne de pasăre, pește”
Citiți principiile noastre de moderare aici!