Există numeroase tipuri de flavonoide și diferite plante conțin concentrații variate de flavonoide. În continuare, redăm câteva tipuri de flavonoide benefice pentru sănătatea noastră.
1. Catechinele. S-a stabilit că acești membri ai familiei polifenol-flavonoidelor inhibă dezvoltarea bacteriilor stafilococice rezistente la antibiotice, care pot să provoace infecții periculoase, în același timp fiindu-le de ajutor persoanelor care au un regim alimentar cotidian bogat în colesterol în menținerea nivelului normal al colesterolului și ajutând la prevenirea apariției cariilor dentare și a problemelor gingiilor. Catechinele se găsesc în concentrații mari în ceaiul verde și în struguri.
2. Resveratrolul. Este un alt important membru al familiei polifenol-flavonoidelor. Studiile au arătat că poate reduce riscul de producere a infarctului de miocard și a atacului cerebral prin inhibarea formării cheagurilor de sânge și a LDL – colesterolul „rău”. De asemenea, resveratrolul reduce neuropatia diabetică, îmbunătățește memoria și activează enzimele care încetinesc îmbătrânirea. Resveratrolul este un compus care se găsește în coaja și semințele strugurilor. Împreună cu catechinele și antocianidinele, acest antioxidant este răspunzător pentru culoarea purpurie a strugurilor roșii și este posibil să explice paradoxul francez. În ciuda faptului că francezii au un regim alimentar bogat în grăsimi și colesterol, ei prezintă ratele cele mai reduse din întreaga lume de apariție a afecțiunilor cardiace. Cercetătorii cred că acest fapt se datorează vinului roșu pe care îl consumă la masă. Sucul de rodii este o sursă de resveratrol, ciocolata neagră cu peste 75% cacao (un pătrat zilnic), afinele (o cană de fructe proaspete sau congelate zilnic).
3. Fitoestrogenii. Acest important grup de compuși chimici care se găsesc în plante poate să acționeze în organismul uman asemenea hormonilor estrogeni. Majoritatea fitoestrogenilor alimentari provin din una dintre cele trei clase de acizi linoleici conjugați: isoflavonele, lignanii su coumestanii. Cea mare mare cantitate de fitoestrogeni de tipul lignanilor se găsește în semințele de in. Alte surse bune sunt semințele de susan, de mac și de floarea-soarelui, fasolea, orezul integral, tofu, produsele din făină de gâu și de orez. Lignanii apar, de asemenea, în fructe cum ar fi căpșunele, piersicile, perele, kiwi, grepfruturile, prunele, portocalele și caisele (care conțin cele mai mai cantități). Toate legumele crucifere sunt surse excelente de lignani, varza kale având conținutul cel mai ridicat. Izoflavonele se găsesc în soia și în alte leguminoase, acești fitonutrienți înrudiți cu flavoinoidele. În organismul uman sunt transformate în fitoestrogeni, compuși chimici asemănători hormonilor. De asemenea, reduc nivelul total de colesterol și reduc nivelurile sangvine ridicate ale trigliceridelor, asigurând protecție împotriva afecțiunilor cardiace. Coumestanii se găsesc în legume din familia fasolei, cum ar fi mazărea, fasolea pinto, fasolea lima, cele mai mari concentrații apărând în mugurii de lucernă și de trifoi (coumestanii se formează în cursul fazei germinative, acesta fiind motivul pentru care mugurii sunt în fruntea listei).
Există numeroase tipuri de flavonoide și diferite plante conțin concentrații variate
Citiți principiile noastre de moderare aici!