*Mărul. „Un măr pe zi te ferește de doctor” – iată o zicală care spune multe despre calitățile remarcabile ale acestui fruct. Bogat în apă, mărul conține zaharuri (fructoză în principal, dar și zaharoză și glucoză), fibre neasimilabile, o gamă variată de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B8 și C) și minerale (calciu, fosfor, fier). Este o sursă de potasiu – care contribuie împreună cu sodiul la echilibrul ionic din organism, intervine în reglarea tensiunii arteriale și în funcționarea neuronilor. Hrana noastră fiind, de cele mai multe ori, prea sărată este necesar un aport de potasiu pentru păstrarea echilibrului. 100 g de măr necurățat de coajă are un potențial antioxidant echivalent cu 1,5 g de vitamina C. Acesta se datorează flavonoidelor (quercetină și catechină), glucozidelor, acizilor fenolici (acid clorogenic și vitaminei C pe care le conține. Consumul regulat de mere protejează eficient de efectele radicalilor liberi și diminuează considerabil riscul de cancer de colon. Merele sunt recomandate persoanelor cardiace și hipertensive. Pectina reține colesterolul și lipidele alimentare, încetinind asimilarea lor și împiedicând colesterolul „rău” să blocheze arterele. Datorită acțiunii sale antioxidante, quercetina previne, la rândul ei, ateroscleroza și riscurile de tromboză.
*Smochina. Foarte nutritive și tonice, smochinele atenuează astenia fizică și pe cea nervoasă, fiind, așadar, recomandate sportivilor. Smochinele sunt indicate în caz de iritații gastrointestinale, fiind utile în caz de constipație – efectul laxativ datorându-se fibrelor conținute. Astfel, smochina conține 70% fibre insolubile (care produc efectul laxativ și emolient) și 30% fibre solubile (capabile să fixeze apa, contribuind la scăderea colesterolului și a glicemiei). Are un efect de echilibrare a organismului, conținând vitaminele A, B1, B2, B3. Majoritatea antioxidanților sunt concentrați în pielița fructului. Smochina drenează căile respiratorii și intestinele. Este utilă în caz de inflamații pulmonare, de astm și de dureri în gât. Concentrația de elemente nutritive este mai mare la smochinele uscate. Trei smochine uscate acoperă 21% din necesarul zilnic recomandat de calciu.
*Strugurele. Conține o cantitate variată de minerale (sulf calciu, fosfor, zinc, clor, sodiu, potasiu, mangan magneziu) și de vitamine (A, B1, B2, B3, B6, C). Strugurii sunt energetici, remineralizanți, depurativi și energizanți. Resveratrolul prezent în cantitate apreciabilă numai în strugurii negri, inhibă proliferarea celulelor canceroase, favorizează colesterolul “bun”, împiedică agregarea plachetară. Pentru a profita de conținutul de resveratrol trebuie mestecată coaja boabelor. Quercetina din struguri este benefică pentru reglarea nivelului de colesterol și, deci, pentru sănătatea inimii și a arterelor. Strugurii conțin, de asemenea, antocianine, concentrate în coaja strugurilor negri și acid pelagic, util în prevenirea cancerelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!