Fiecare fruct conține diferite substanțe nutritive, cu proprietăți diferite. În rândurile de mai jos redăm beneficiile câtorva fructe de sezon de care ne putem bucura în această perioadă.
1. Kiwi este un veritabil campion la conținutul de vitamina C, având mai multă vitamina C decât portocala. Un singur fruct mare, de 100 g, acoperă necesarul zilnic, de 80 mg. Pe lângă vitamina C mai conține și vitamina E și polifenoli, făcând, astfel, parte, dintre fructele cu cea mai intensă activitate antioxidantă. Vitamina E are o acțiune antiîmbătrânire – prezența ei în fructul de kiwi fiind neobișnuită deoarece alimentele care constituie surse considerabile de vitamina E fiind, de obicei, bogate în grăsimi. Este mai bogat în potasiu decât banana și conține mult magneziu. Prezente sunt, de asemenea, cuprul, fierul zincul și fosforul. În plus, este o sursă excelentă de vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6 și K. Furnizează, de asemenea, fibre care combat tranzitul intestinal.
2. Mango, un fruct exotic prin excelență, asigură necesarul zilnic de betacaroten, de vitamina A și vitamina C; contribuie, așadar, la contracararea efectelor negative ale radicalilor liberi. Principalele carotenoide din mango sunt betacarotenul (precursor al vitaminei A) și violaxantina (pigment galben). Nivelul de provitamină A din fructul de mango este unul dintre cele mai ridicate în rândul fructelor proaspete. Mineralele sunt bine reprezentate în mango: potasiu, cupru și mai ales fier. În ceea ce privește fibrele, concentrația lor crește pe măsură ce fructul se coace, majoritatea fiind fibre solubile. În mango se regăsesc, de asemenea, vitamine din grupul B în proporții similare cu ale altor fructe (B1,B2,B3,B6).
3. Portocala – fruct specific perioadelor de iarnă renumit pentru conținutul de vitamina C, având un efect puternic antioxidant. Deși există alte fructe cu un conținut mai mare vitamina C, portocalele sunt și ele bogate din acest punct de vedere, vitamina C constituind 30-40% din antioxidanții prezenți. Un alt antioxidant prezent în portocală, hesperitina – un flavonoid – mărește nivelul de colesterol „bun” – LDL colesterol. Portocala este bogată, de asemenea, în vitamina B3, care întărește vasele de sânge. Carotenoidele conținute, printre care betacarotenul, luteina și zeaxantina, sunt antioxidanți care reduc riscul de cancer și de boli cardiovasculare. Prin conținutul mare de fibre, portocala este indicată în diverse probleme intestinale (constipație, hemoroizi), acționând ca un strat protector al pereților intestinali.
Fiecare fruct conține diferite substanțe nutritive, cu proprietăți diferite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!