1.Roșia este bogată în licopen, un pigment carotenoid care este un puternic antioxidant. Un nivel ridicat de licopen în sânge reprezintă un factor de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, fiind, totodată, hipocolesterolemiant. De asemenea, reduce riscul de apariție a anumitor cancere, îndeosebi al celor de plămâni, stomac și prostată. Licopenul este mai bine concentrat și asimilat în prezența unor materii grase și atunci când roșia este gătită. Roșia este bogată în vitamina C, betacaroten (transformat în vitamina A în organism), vitaminele B3 și B6, fiind și o sursă bună de potasiu, care favorizează contracțiile musculare, reglează tensiunea arterială și contrabalansează aportul de sodiu, deseori prea mare din alimentația noastră. Compușii fenolici constituie o altă categorie de compuși antioxidanți din roșie, îndeosebi din pieliță.
2. Castravetele este una dintre legumele cu cel mai mare conținut de apă 95%, fiind în topul alimentelor recomandate celor care vor piardă în greutate. Datorită conținutului mare de potasiu și al celui mic de sodiu, castravetele are efect depurativ și stimulează eliminarea renală. Băut pe stomacul gol, sucul de castravete are proprietăți depurative și de stimulare a poftei de mâncare. Este bogat în minerale precum potasiu, fosfor, calciu, magneziu, iar dintre vitamine castravetele conține îndeosebi (și în special în coajă) vitamina K, necesară pentru sinteza proteinelor asociate cu coagularea sângelui și pentru formarea masei osoase;
3.Ardeiul gras este leguma cu cel mai are conținut de vitamina C, după pătrunjel. Conținutul de vitamina C și E, de betacaroten și alte carotenoide îi oferă proprietăți antioxidante considerabile, iar flavonoidele conținute protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Conține, de asemenea, vitaminele B1, B2, B3, B9 (folat), E și K, iar dintre minerale fier, cupru, calciu, potasiu, zinc, mangan și seleniu. Ardeiul gras roșu conține de două ori mai multă vitamina C decât cel verde și cantități mai mari de betacoten și betacriptoxantină, doi precursori ai vitaminei A. Ardeiul gras verde, pe de altă parte, are o acțiune antioxidantă mai intensă datorită conținutului de flavonoide, care scade pe măsura maturizării. Este bine de știut că aceste flavonoide sunt concentrate, în principal, în coaja ardeiului.
4. Piersica. Este o sursă bună de potasiu, fosfor și vitamine (A, B3, C și E). Conține, de asemenea, calciu, magneziu, fier, zinc și cupru. Are o capacitate antioxidantă ridicată, în primul rând datorită compușilor săi fenolici. Conține și alți antioxidanți, precum vitamina C și carotenoidele, printre care betacarotenul și betacriptoxantina. Antioxidanții din piersică au capacitatea de a împiedica formarea colesterolului „rău” (LDL), reducând, astfel, plăcile de aterom care blochează arterele și diminuând, așadar, riscul de boli cardiovasculare. Prin acțiunea sa diuretică este utilă în caz de dispepsie, litiază renală și hipertensiune.
5. Pepenele verde. Vitaminele A și C și licopenul, care se găsește îndeosebi în pulpă, sunt prezente în cantități apreciabile. Ele contribuie, în primul rând, la sănătatea pielii și a prostatei. Previn inflamațiile și limitează apariția anumitor celule canceroase. Acești nutrienți revigorează pielea, stimulând producția de colagen și protejează de efectele radicalilor liberi care se formează când pielea este expusă la soare un timp îndelungat. Pepenele verde este unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de citrulină. Acest aminoacid este transformat, în corp, în arginină, unul dintre cei opt aminoacizi esențiali,cu rol important în funcționarea sistemului cardiovascular și a celui imunitar. Pepenii cu pulpa galbenă sau portocalie conțin mai multă citrulină decât cei cu pulpa roșie.
6. Pepenele galben. Este una dintre cele câteva vegetale bogate deopotrivă în vitamina C și betacaroten (precursor al vitaminei A). Conținutul în vitamina C este mai mare decât al mărului sau al caisei. Este o sursă de vitamina B9 (acid folic) – folații facilitează sinteza la nivel celular a ADN-ului, a anumitor aminoacizi sau mesageri chimici utilizați de sistemul nervos. Acidul folic protejează împotriva anumitor cancere, a bolilor cardiovasculare, a maladiei Alzheimer. Bogat în apă și în potasiu facilitează eliminarea toxinelor. Potasiul contribuie la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și fluidifică sângele. Pepenele galben este bogat în fibre care absorb apa din sistemul digestiv, mărind volumul scaunelor – astfel, tranzitul intestinal este accelerat.
Trimite articolul
XCât pepene verde poți mânca ?? Haaa…2 kile …? 50 grame maxim, tot felul de habarniste care dau sfaturi alimentare