Fructele de culoare roșu-violet sunt considerate cea mai bună sursă de flavonoizi și tanini.
• Zmeura este fructul care conține cel mai mult acid elagic (antioxidant polifenolic), recunoscut pentru proprietățile sale de a luptă împotriva radicalilor liberi. Antocianinele care conferă fructului pigmenții negri și roșii au proprietăți antioxidante, prevenind apariția mai multor maladii: boli cardiovasculare, cancere sau alte afecțiuni cronice. Este o sursă bună de mangan și fier, dar și de vitamina C, care contribuie la asimilarea fierului. Fibrele și micii sâmburi din zmeură accelerează tranzitul intenstinal, fiind utili în tratarea constipației. Este recomandată în caz de patologii reumatismale datorită conținutului mare de acid salicilic, acid malic, acid citric și vitamina C. 100g de zmeură ne oferă 54 calorii, 12g glucide, 6,5g fire, 1,2g proteine, 0,6g lipide.
• Căpșuna este un fruct care conține foarte multă apă – 92%, oferind o stare rapidă de sațietate, fiind ideală pentru persoanele diabetice, supraponderale și nu numai. Prin acțiunea sa diuretică și antiinflamatorie este eficientă împotriva reumatismului și a gutei. Este hipotensivă și depurativă, dar și bogată în pectine – fibre eficiente în reglarea tranzitului intestinal. Este o sursă bună de vitamina C, potasiu, magneziu, mangan și sulf – care stimulează funcția detoxifiantă a ficatului. Diuretică, bactericidă și ușor laxativă, căpșuna previne formarea calculilor renali și contribuie la buna funcționare a sistemului nervos, hepatic și endocrin. O porție de 150g căpșuni pe zi acoperă complet necesarul zilnic de vitamina C. 100g căpșuni ne oferă 32 calorii, 7,5g glucide, 2,3g fibre, 0,7g proteine, 0,35g lipide.
• Afina conține o cantitate impresionantă de antioxidanți, antocianinele conținute întărind capilarele, previn accidentele vasculare și cardiace, având rol și în prevenția cancerului. Sunt utile în bolile hepatice, în afecțiunile reumatologice datorită acizilor citric și malic, iar decoctul de frunze de afin are proprietăți antidiabetice, acționând indirect asupra sistemului endocrin. Conține multă vitamina C, potasiu, fier, zinc, dar și provitamina A (betacaroten). Afinele stimulează circulația sangvină de la nivelul retinei, ameliorează acuitatea vizuală și vederea nocturnă. Bogate în atntioxidanți, afinele întăresc capilarele și colagenul, acționând asupra întregii microcirculații. Protejează pereții vaselor de sânge, fiind indicate, de asemenea, în ateroscleroză, inflamații ale arterelor coronariene, varice și sechele ale infarctului. 100 afine ne oferă 45 calorii, 10g glucide, 3g fibre, 0,95g proteine, 0,3g lipide.
• Cireașa conține potasiu, care îi conferă proprietăți diuretice, fibre (sorbitol, pectină) – fiind ușor laxativă și antioxidanți care combat îmbătrânirea celulară. Cireșele proaspete conțin o cantitate mare de betacaroten (400 mg la 100g), vișinele având, însă, o concentrație de antioxidanți de cinci ori mai mare decât cireșele. Bogate în antocianine, antioxidanți cu considerabile efecte antiinflamatorii, cireșele pot atenua durerile de tip inflamator (crize de gută, artrită). Sunt bogate în vitaminele A, C și E, fosfor, fier, magneziu, zinc, cupru. 100g de cireșe ne oferă 50 calorii, 12g carbohidrați, 1,5g fibre, 1g proteine, 0,3g lipide.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Fructele de culoare roșu-violet sunt considerate cea mai bună sursă de flavonoizi și tanini”
Citiți principiile noastre de moderare aici!