Multe persoane consideră că dieta alimentară este același lucru cu „a ține regim”: o serie de indicații prescrise pentru a pierde în greutate sau pentru a vindeca o boală. Nu este complet greșit, dar „dieta” este un concept mult mai amplu: se referă la ce mâncăm și la cum mâncăm.
Probabil, v-ați spus de multe ori: gata, de mâine sunt la dietă sau săpămâna asta slăbesc 3 kilograme sau săptămâna asta țin dieta Dukan/Atkins/disociată sau care o fi ea. Dar, cei mai mulți dintre noi omitem că schimbarea obiceiurilor alimentare și a igienei de viață cere timp. Așadar, dacă doriți să fiți mai sănătoși, să slăbiți, fără să vă supuneți organismul unui regim drastic, puteți începe să puneți în aplicare ideile de mai jos:
1. Hidratați-vă corespunzător pentru a elimina toxinele și a reduce retenția de lichide. Apa este mediul în care au loc toate reacțiile biochimice din organism. Este elementul esențial al vieții, fiecare funcție a organismului având nevoie de apă: respirația, digestia, funcția hormonală, circulatia sangvină, etc;
2. Luați trei mese pe zi și, doar la nevoie gustări, pentru o mai bună gestionare a aportului caloric; mesele regulate ajută la reglarea apetitului și a consumului de alimente nesănătoase;
3. Faceți în așa fel încât micul-dejun și prânzul să fie cele mai consistente mese ale zilei, având în vedere că în timpul zilei sunteți mai activi și ardeți calorii;
4. Mestecați bine mâncarea, rețineți că stomacul nu are dinți. Durează 20-30 minute până când stomacul îi va spune creierului că și-a făcut plinul – veți evita, astfel, supraalimentarea;
5. Fiți activi, exercițiul fizic este un element esențial în controlarea greutății. Exercițiile fizice ușoare, dar efectuate cu regularitate, sunt generatoare de sănătate pentru corp, minte și spirit;
6. Asigurați-vă că dormiți suficient și bine. Privarea de somn crește riscul unei alimentații nesănătoase și a luării în greutate;
7. Consumați cât mai multe alimente integrale, care nu conțin grăsimi nesănătoase sau carbohidrați rafinați. Evitați alimentele procesate cu liste întregi de aditivi, orice formă de zahăr, alimentele albe, rafinate sau procesate.;
8. Nu omiteți alimentele bogate în fibre alimentare (fructe, legume, fructe oleaginoase, semințe, fulgi de ovăz, leguminoase) – acele lanțuri lungi de elemente chimice care intră în compoziția vegetalelor și sunt invizibile cu ochiul liber. Ele facilitează tranzitul intestinal, oferă sațietate, previn apariția cancerului de colon și a sindromului de colon iritabil, mențin buna funcționare a sistemului digestiv.
9. Evitarea îngrășării. În loc să numărăm caloriile și să măsurăm în grame tot ceea ce mâncăm trebuie sa înțelegem că evitarea îngrășării presupune moderație, echilibru alimentar, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, capacitatea de discernământ pentru a face cele mai bune alegeri.
„Este de dorit ca alimentele pe care le consumăm să fie cât mai sănătoase și să satisfacă nevoile energetice de zi cu zi”
Citiți principiile noastre de moderare aici!