Pentru a funcționa și a-și păstra structura, celulele vii depind de minerale. Acestea sunt necesare pentru o compoziție corectă a fluidelor corporale, a sângelui și a oaselor, pentru păstrarea funcționalității normale a nervilor, pentru reglarea tonusului muscular. Ca și vitaminele, mineralele funcționează ca și niște coenzime, ajutând organismul să își îndeplinească funcțiile, să producă energie, să crească și să se vindece. În rândurile de mai jos vom trece în revistă beneficiile principalelor minerale.
1. Calciul. Este vital pentru formarea și rezistența oaselor și a dinților și pentru menținerea sănătății gingiilor. Este important pentru menținerea ritmului cardiac sănătos și pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Este implicat și în activarea unor enzime, inclusiv lipaza, care dizolvă grăsimile pentru a putea fi folosite de către organism. În plus, menține permeabilitatea membranei celulei, ajută activitatea neuromusculară și menține sănătatea pielii. Carența de calciu poate duce la dureri de încheieturi, unghii fragile, eczeme, palpitații, nervozitate, amorțeli ale brațelor/picioarelor, rahitism și carii dentare. Calciul se regăsește în produsele lactate, sardine, fructe de mare, zarzavat cu frunze închise la culoare, migdale, drojdie de bere, smochine, varza chinezească, semințele de susan, prunele uscate.
2. Cromul. Acest mineral esențial menține stabil nivelul de zahăr din sânge printr-o corectă utilizare a insulinei și poate fi util atât persoanelor cu diabet, cât și celor cu hipoglicemie. Este vital și pentru sinteza colesterolului, a grăsimilor și a proteinelor. Carența de crom poate duce la anxietate, oboseală, metabolism incorect al aminoacizilor și creștere a riscului de ateroscleroză. Cromul se găsește în carnea de vită, drojdie de bere, orez brun, branză, carne de curcan, pește, carne de pui, fasole uscată, broccoli.
3. Fier. Cea mai importantă funcție a fierului în organism este producerea de hemoglobină și mioglobină și oxigenarea globulelor roșii din sânge. Este necesar și pentru sănătatea sistemului imunitar și pentru producerea energiei. Simptomele carenței de fier includ anemie, păr casant, tulburări digestive, amețeli, oboseală, cădere a părului, nervozitate, obezitate, paloare și reacții mentale încetinite. Fierul se găsește în ouă, pește, ficat, carne de vită și de pasăre. Alte surse alimentare, cu cantități mai mici de fier, includ migdalele, avocado, sfecla, curmalele, lintea, meiul, fasolea, prunele uscate. Alimentele se împart în surse de fier hem (doar din surse animale) și surse non-hem. Alimentele cu fier hem au fier într-o formă mai ușor de absorbit de organism.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Mineralele ajută organismul să își îndeplinească funcțiile, să producă energie, să crească și să se vindece”
Citiți principiile noastre de moderare aici!