Pentru a funcționa și a-și păstra structura, celulele vii depind de minerale. Acestea sunt necesare pentru o compoziție corectă a fluidelor corporale, a sângelui și a oaselor, pentru păstrarea funcționalității normale a nervilor, pentru reglarea tonusului muscular. Ca și vitaminele, mineralele funcționează ca și niște coenzime, ajutând organismul să își îndeplinească funcțiile, să producă energie, să crească și să se vindece. Săptămânile trecute am subliniat importanța mineralelor precum calciu, crom, fier, mangneziu, iod, mangan și sulf, iar rubrica de astăzi încheie seria despre importanța mineralelor pentru corpul uman.
1. Potasiu. Acest mineral este important pentru sănătatea sistemului nervos și reglarea ritmului cardiac. Ajută la prevenirea atacului cerebral și la o corectă contractare a mușchilor și acționează împreună cu sodiul pentru controlul echilibrului în apă al organismului. Este important pentru reacțiile chimice din interiorul celulelor și ajută la menținerea presiunii normale a sângelui și la transmiterea impulsurilor electrochimice. Semne ale carenței de potasiu includ uscăciune anormală a pielii, acnee, tulburări cognitive, depresie, constipație, edeme, nervozitate, aritmii cardiace, hipertensiune arterială, oboseală musculară și slăbiciune. Sursele alimentare de potasiu includ lactatele, peștele, carnea de pasăre, avocado, banane, orez brun, curmale, fructe uscate, spanac, dovleac, cartofi, stafide.
2. Seleniu. Principala funcție a seleniului este să inhibe oxidarea lipidelor, fiind un component al enzimei glutation peroxidază. Este vital ca și antioxidant, când se combină cu vitamina E. Apără sistemul imunitar de formarea radicalilor liberi care pot amenința organismului. Joacă un rol vital în reglarea efectelor hormonilor tiroidieni în metabolismul grăsimilor. Carența de seleniu a fost asociată cu oboseală, dereglări de creștere, cu infecții, insuficiență pancreatică și sterilitate. Poate fi găsit în carne și semințe, în funcție de cantitățile de seleniu din sol. Mai poate fi întâlnit în nuca de Brazilia, broccoli, drojdie de bere, orez brun, produse lactate, carne de pasăre, ton, cereale integrale, fructe de mare.
3. Siliciu. Este necesar pentru formarea colagenului, pentru oase și țesuturile conjunctive, pentru sănătatea unghiilor, a pielii și a părului și pentru absorbția calciului, în primele stadii ale formării oaselor. Este necesar pentru menținerea flexibilității arterelor și joacă un rol major în prevenirea bolilor cardiovasculare. Nivelul de siliciu scade odată cu vârsta, așa că persoanele în vârstă au nevoie de cantități mai mari. Alimentele care conțin siliciu sunt lucerna, sfecla, orezul brun, fulgii de orez, ovăzul integral, ardeii grași, verdețurile și cerealele integrale.
4. Sodiu. Este necesar pentru menținerea echilibrului corect de apă și pH al sângelui. Este necesar și pentru stomac, pentru funcționarea mușchilor și a nervilor. Carența de sodiu este rară. Cei mai mulți dintre oameni au o cantitate adecvată (dacă nu excesivă) de sodiu în organism. Aproape toate alimentele conțin sodiu. Este necesar să fie păstrat un echilibru corect între sodiu și potasiu. Pentru că multe persoane consumă sodiu în exces, au nevoie, de obicei, de mai mult potasiu. O dereglare a raportului dintre sodiu și potasiu în organism poate duce la boli de inimă.
5. Zinc. Acest mineral este important în funcționarea prostatei și în dezvoltarea organelor de reproducere. Poate fi de ajutor în prevenirea acneei și poate regulariza funcționarea glandelor sebacee. Este necesar pentru sinteza proteinelor și formarea colagenului, îmbunătățește sănătatea sistemului imunitar și ajută la vindecarea rănilor. O carență de zinc poate fi cauza subțierii unghiilor, a exfolierii acestora și a apariției petelor albe. Alte semne posibile de carență includ acnee, întârziere a maturizării sexuale, cădere a părului, proastă vedere nocturnă, nivel ridicat al colesterolului, probleme cu prostata, răceli și gripe repetate. Zincul se găsește în drojdie de bere, alge roșii, gălbenuș de ou, carne de miel, semințe de dovleac, sardine, fructe de mare, carne de pasăre, cereale integrale.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Mineralele ajută organismul să își îndeplinească funcțiile, să producă energie, să crească și să se vindece”
Citiți principiile noastre de moderare aici!