1.Vânăta – are foarte puține calorii, fiind inclusă în regimurile de slăbit, cât și în dietele de purificare a organismului. Are un conținut mare de potasiu (260mg la 100g) și puțin sodiu, dar și magneziu, zinc, mangan, cupru și vitaminele B1, B6, C și E. Bogată în fibre, oferă o stare de sațietate îndelungată, iar fibrele solubile intensifică activitatea bacteriilor benefice din intestinul gros, stimulându-i contracțiile și accelerând, astfel, tranzitul reziduurilor alimentare și evacuarea scaunelor;
2. Fasolea verde este bogată în apă (circa 90%), fiind, așasar, slab calorică. Galbenă sau verde, fasolea conține vitamina B9 (folat) – indispensabilă pentru dezvoltarea celulelor, vitaminele C și K, fier, provitamina A (betacaroten), mangan, care participă la formarea oaselor și a cartilajelor și siliciu, implicat în sinteza colagenului. Conține, de asemenea, antioxidanți de tipul flavonoidelor, îndeosebi quercetină – un bun regenerator benefic pentru ficat și pancreas. Este o sursă foarte bună de fibre, care favorizează sănătatea și buna funcționare a intestinului (combate constipația). În plus, anumite fibre din fasole contribuie la prevenirea maladiilor cardiovasculare și la reglarea nivelului de glucoză în caz de diabet de tip 2.
3.Roșia este bogată în licopen, un pigment carotenoid care este un puternic antioxidant. Un nivel ridicat de licopen în sânge reprezintă un factor de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, fiind, totodată, hipocolesterolemiant. De asemenea, reduce riscul de apariție a anumitor cancere, îndeosebi al celor de plămâni, stomac și prostată. Licopenul este mai bine concentrat și asimilat în prezența unor materii grase și atunci când roșia este gătită. Roșia este bogată în vitamina C, betacaroten (transformat în vitamina A în organism), vitaminele B3 și B6, fiind și o sursă bună de potasiu, care favorizează contracțiile musculare, reglează tensiunea arterială și contrabalansează aportul de sodiu, deseori prea mare din alimentația noastră. Compușii fenolici constituie o altă categorie de compuși antioxidanți din roșie, îndeosebi din pieliță.
4.Ardeiul gras este leguma cu cel mai are conținut de vitamina C, după pătrunjel. Conținutul de vitamina C și E, de betacaroten și alte carotenoide îi oferă proprietăți antioxidante considerabile, iar flavonoidele conținute protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Conține, de asemenea, vitaminele B1, B2, B3, B9 (folat), E și K, iar dintre minerale fier, cupru, calciu, potasiu, zinc, mangan și seleniu. Ardeiul gras roșu conține de două ori mai multă vitamina C decât cel verde și cantități mai mari de betacoten și betacriptoxantină, doi precursori ai vitaminei A. Ardeiul gras verde, pe de altă parte, are o acțiune antioxidantă mai intensă datorită conținutului de flavonoide, care scade pe măsura maturizării. Este bine de știut că aceste flavonoide sunt concentrate, în principal, în coaja ardeiului.
5. Dovlecelul este unul dintre cucurbitaceele cu cel mai mare conținut de potasiu (240mg la 100g), fiind util pentru sănătatea aparatului cardiovascular deoarece acest oligomineral facilitează contracțiile musculare, îndeosebi pe cele ale inimii și are efecte hipotensoare recunoscute. Dovlecelul conține cantități mari de luteină și zeaxantină, două carotenoide antioxidante benefice pentru sănătatea ochilor. 100g de dovlecel acoperă 50% din necesarul zilnic de vitamina C.
Legumele de sezon sunt pline de vitamine și un real beneficiu pentru sănătate
Citiți principiile noastre de moderare aici!