Sunt sărace în grăsimi și sare, nu conțin colesterol, îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv, micșorează colesterolul „rău” (LDL), nu au impact major asupra glicemiei datorită fibrelor pe care le conțin, sunt surse de antioxidanți și, gătite corect, în concordanță cu nevoile organismului, nu îngrașă. Leguminoasele dețin un rol important în prevenția bolilor cardiace, a cancerului de intestin gros, a diabetului și a anemiei grație fibrelor, proteinelor și mineralelor pe care le conțin.
Fasolea
Indiferent de soi (albă, roșie, pestriță, azuki, neagră), fasolea uscată este o sursă foarte bună de proteine vegetale. Conține cantități mari de fier, mangan, cupru, magneziu, zinc, vitaminele B1, B2, B5, B6 și E. Conținutul în antioxidanți al fasolei diferă în funcție de varietate. Fasolea albă și cea roșie sunt surse bune de fier (recomandate îndeosebi femeilor, al căror necesar de fier este mai mare decât al bărbaților), fasolea azuki este bogată în proteine, vitamine din grupul B, magneziu, potasiu, iar fasolea albă este o sursă excelentă de mangan, un oligoelement care acționează ca un cofactor enzimatic în diverse procese biochimice. La fel ca toate leguminoasele, fasolea are un conținut bogat de fibră vegetală – fibrele conținute contribuind la prevenirea constipației și la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Este un aliment ideal pentru persoanele hipertensive deoarece are un conținut scăzut de sodiu și ridicat de potasiu. Este o sursă bună de niacină și acid pantotenic – acești doi factori vitaminici esențiali pentru o piele frumoasă și sănătoasă.
Mazărea
Mazărea verde este sursă naturală de săruri de fosfor, potasiu și fier și de vitamine (A, C, B și E), în timp ce mazărea uscată are mai multe proteine, glucide și amidon decât cea verde. La fel ca toate leguminoasele, mazărea conține cantități mari de proteină, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. Fibrele din mazărea uscată, solubile în proporție de 95%, mențin o funcționare optimă a intestinului, iar carbohidrații din mazărea uscată măresc glicemia mai puțin decât cartofii, spre exemplu, aspect important pentru persoanele diabetice.
Lintea
Este una dintre leguminoasele cu cel mai ridicat conținut de proteine, singurul minus fiind lipsa aminoacidului metionină. De altfel, din toate leguminoasele lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali, motivul pentru care sunt considerate o sursă de proteină incompletă (spre deosebire de carne care îi are pe toți cei opti aminoacizi esențiali). Lintea conține vitamine, minerale, și precum, celelalte leguminoase, izoflavone – care acționează ca modulatori hormonali (reglează acțiunea estrogenilor ovarieni). Sunt studii care demonstrează că, femeile cu un aport crescut de izoflavone alimentare, au un risc de dezvoltare a cancerului de endometru redus cu 33%.
Năutul
Năutul furnizează o cantitate însemnată de proteine (19,3%), este bogat în carbohidrați (43,3%), amidonul fiind predominant. Este o sursă bună de vitaminele B2 și B6. Folații, care sunt de asemenea implicați în buna funcționare a sistemului nervos și în reducerea riscului de atac de cord, sunt foarte abundenți: 100g de năut furnizând o cantitate aproape triplă din Doza Zilnică Recomandată (DZR) pentru acest nutriment. Fibrele din năut împiedică absorbția colesterolului din alimente și stimulează în mod natural acțiunea peristaltică, fiind un aliment util în probleme de tranzit. Pentru femeile însărcinate, năutul este un aliment ideal deoarece este bogat în folați, care previn defectele sistemului nervos la fetus. În plus, această leguminoasă are un conținut ridicat de proteine, fier și alte minerale.
Leguminoasele dețin un rol important în prevenția bolilor cardiace, a cancerului și a diabetului
Citiți principiile noastre de moderare aici!