Leguminoasele reprezintă o combinație de proteine și carbohidrați, numarându-se printre vegetalele cu cel mai bogat proffil nutrițional. Conțin între 25-40% proteine, fiind un substitut excelent al produselor din carne, în special în perioada Postului. Sunt o sursă de vitamine (în special din complexul B), minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu) și fibre – utile pentru normalizarea tranzitului intestinal și reglarea nivelul de zahăr, dar și de colesterol, din sânge. Fiind lipsite de grăsimi, oferă protecție împotriva bolilor coronariene si ar trebui să facă parte din meniul nostru cel putin de două-trei ori pe săptămână.
1. Fasolea. Indiferent de soi (albă, roșie, pestriță, azuki, neagră), fasolea uscată este o sursă foarte bună de proteine vegetale. Este bogată în fier, mangan, cupru, magneziu, zinc, vitaminele B1, B2, B5, B6 și E. Conținutul în antioxidanți al fasolei diferă în funcție de varietate. Astfel, fasolea albă și cea roșie sunt surse bune de fier (recomandate îndeosebi femeilor, al căror necesar de fier este mai mare decât al bărbaților), fasolea azuki este bogată în proteine, vitamine din grupul B, magneziu, potasiu, iar fasolea albă este o sursă excelentă de mangan, un oligoelement care acționează ca un cofactor enzimatic în diverse procese biochimice.
2. Mazărea. Mazărea verde este sursă naturală de săruri de fosfor, potasiu și fier, și de vitamine (A, C, B și E), în timp ce mazărea uscată are mai multe proteine, carbohidrați și amidon decât cea verde. La fel ca toate leguminoasele, mazărea conține cantități mari de proteină, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. Fibrele din mazărea uscată, solubile în proporție de 95%, mențin o funcționare optimă a intestinului, iar carbohidrații din mazărea uscată măresc glicemia mai puțin decât cartofii, spre exemplu, aspect important pentru persoanele diabetice.
3. Lintea. Este una dintre leguminoasele cu cel mai ridicat conținut de proteine, singurul minus fiind lipsa aminoacidului metionină. De altfel, din toate leguminoasele lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali, motivul pentru care sunt considerate o sursă de proteină incompletă (spre deosebire de carne care îi are pe toți cei opti aminoacizi esențiali). Lintea conține vitamine, minerale, și precum, celelalte leguminoase, izoflavone – care acționează ca modulatori hormonali (reglează acțiunea estrogenilor ovarieni). Sunt studii care demonstrează că femeile cu un aport crescut de izoflavone alimentare, au un risc de dezvoltare a cancerului de endometru redus cu 33%.
4. Năutul. Are în compoziție proteine vegetale, vitamine (B1, B2, B3, B9, A, E și K), minerale (potasiu, fosfor, calciu, mangan, seleniu), cantități mari de fibre și carbohidrați ușor asimilabile. Năutul mai conține molibden, un mineral esențial și triptofan (85mg la 100g de năut), un aminoacid care ajută organismul să combată anxietatea și depresia.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Leguminoasele conțin între 25-40% proteine, fiind un substitut excelent al produselor din carne, în special în perioada Postului”
Citiți principiile noastre de moderare aici!