Este al 4-lea cel mai abundent mineral din organism, fiind prezent într-un procemt de 65% în oase și 35% în mușchi și țesuturi moi. Ajută, de asemenea, la menținerea nivelului calciului și a potasiului. Acest mineral este necesar în prevenirea calcifierii țesutului moale, apără vasele arteriale de stresul rezultat din schimarea bruscă a presiunii sângelui și joacă un rol în formarea oaselor și în metabolismul carbohidraților și al mineralelor. Împreună cu vitamina B6 (piridoxina), magneziul ajută la reducerea și dizolvarea pietrelor la rinichi din fosfat de calciu și poate preveni formarea calculilor renali din oxalat de calciu. Cercetările arată că magneziul poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a osteoporozei, a unor forme de cancer și poate reduce nivelul colesterolului. Suplimentarea dietei cu magneziu poate ajuta în prevenirea depresiilor, a amețelilor, a slăbăciunii musculare și a spasmelor, în sindromul premenstrual (PMS) și ajută la menținerea echilibrului corect al pH-ului organismului și a temperaturii normale a corpului. De asemenea, suplimentele cu magneziu luate în timpul sarcinii au un efect semnificativ în reducerea defectelor din naștere, sunt eficiente în prevenirea contracțiilor prmature și a convulsiilor la femeia însărcinată.
Carența de magneziu poate fi o cauză a aritmiei cardiace, a hipertensiunii, a astmului, a oboselii cronice, a depresiei, a insomniei, a sindromului intestinului iritabil și a bolilor pulmonare. Printre posibilele manifestări ale carenței de magneziu se numără insomnia, confuzia, iritabilitatea, digestia proastă, tahicardia, convulsiile și crizele nervoase.
Magneziul se găseste în multe alimente, în special în produsele lactate, pește, carne și fructe de mare. Alte alimente bogate în magneziu sunt merele, caisele, avocado, bananele, drojdia de bere, orezul brun, pepenele galben, smochinele, usturoiul, piersicile, somonul, semințele de susan, tofu, meiul, lămâile, nucile, grepfrutul. Ierburile care conțin magneziu sunt lucerna, piperul de Cayenne, mușețelul, păpădia, hameiul, coada calului, schinduful, urzica, pătrunjelul, menta, trifoiul roșu, salvia, coada șoricelului, traista ciobanului.
Magneziul poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a osteoporozei, a unor forme de cancer și poate reduce nivelul colesterolului
Citiți principiile noastre de moderare aici!