Legumele sunt o sursă excelentă de antioxidanți care au un rol important în neutralizarea radicalilor liberi dăunători, fapt care previne deteriorarea oxidativă și inflamația. Legumele scad riscul bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral, scad rezistența la insulină, susțin sănătatea oaselor sau a ochilor. În această perioadă să profităm de ceea ce ne oferă natura și să încercăm să avem un consum de 5 porții de legume pe zi.
1. Fasolea verde face parte din familia leguminoaselor. Fasolea verde, galbenă și cea mov sunt soiuri înrudite. Conține o cantitate mare de fibre, care induc senzația de sațietate, favorizează sănătatea și buna funcționare a intestinului (utilă în tratamentul constipației). Fasolea verde este o sursă de fier (1mg la 100g), care combate anemia, și vitamina B9 indispensabilă pentru dezvoltarea celulelor, vitaminele C, K, provitamina A (betaroten), mangan, care participă la formarea oaselor și cartilajelor și siliciu, implicat în sinteza colagenului. Conține, de asemenea, antioxidanți de tipul flavonoidelor, îndeosebi quercetină, un bun regenerator, benefic pentru ficat și pancreas.
2.Vânăta – are foarte puține calorii, fiind inclusă în regimurile de slăbit și în dietele de purificare a organismului. Are un conținut mare de potasiu (260mg la 100g) și puțin sodiu (maximum 3 mg), dar și magneziu, zinc, mangan, cupru și vitaminele B1, B6, C și E. Bogată în fibre, oferă o stare de sațietate îndelungată, iar fibrele solubile intensifică activitatea bacteriilor benefice din intestinul gros, stimulându-i contracțiile și accelerând, astfel, tranzitul reziduurilor alimentare și evacuarea scaunelor.
3. Castravetele este una dintre legumele cu cel mai mare conținut de apă 95%, fiind în topul alimentelor recomandate celor care vor să slăbească. Datorită conținutului mare de potasiu și al celui mic de sodiu, castravetele are efect depurativ și stimulează eliminarea renală. Băut pe stomacul gol, sucul de castravete are proprietăți depurative și de stimulare a poftei de mâncare. Este bogat în minerale precum potasiu, fosfor, calciu, magneziu, iar dintre vitamine castravetele conține îndeosebi (și în special în coajă) vitamina K, necesară pentru sinteza proteinelor asociate cu coagularea sângelui și pentru formarea masei osoase.
4. Varza este un aliment polivalent: depurativ, diuretic, cicatrizant al mucoasei digestive, hipoglicemiant, antianemic. Combate retenția de apă, este antiinflamatoare și vindecă sinuzitele. Glucozinolații și sulforafanul contribuie la prevenția cancerului. De asemenea, varza este bogată în vitamina K și furnizează calciu, fier, mangan, potasiu, fosfor, zinc, cupru, magneziu și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 și vitamina C. Sucul de varză crudă (mai ales de varză creață) are un efect cicatrizant asupra intestinului și a ulcerelor stomacale. Este bogată în folat sau vitamina B9, cunoscut pentru rolul esențial pe care îl deține în formarea măduvei spinării la făt. Aplicate pe piele, foile de varză facilitează dispariția inflamațiilor grație sulfului conținut. Varza conține, însă, agenți goitrogeni, care pot încetini funcționarea tiroidei, dar, în mod normal, prepararea termică îi neutralizează.
5. Dovlecelul este unul dintre cucurbitaceele cu cel mai mare conținut de potasiu (240mg la 100g), fiind util pentru sănătatea aparatului cardiovascular deoarece acest oligomineral facilitează contracțiile musculare, îndeosebi pe cele ale inimii și are efecte hipotensoare recunoscute. Dovlecelul conține cantități mari de luteină și zeaxantină, două carotenoide antioxidante benefice pentru sănătatea ochilor. 100g de dovlecel acoperă 50% din necesarul zilnic de vitamina C.
6. Roșia este bogată în licopen, un pigment carotenoid care este un puternic antioxidant. Un nivel ridicat de licopen în sânge reprezintă un factor de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, fiind, totodată, hipocolesterolemiant. Licopenul este mai bine concentrat și asimilat în prezența unor materii grase și atunci când roșia este gătită. Este bogată în vitamina C, betacaroten (transformat în vitamina A în organism), vitaminele B3 și B6, fiind și o sursă bună de potasiu.
7. Ardeiul gras este leguma cu cel mai are conținut de vitamina C, după pătrunjel. Conținutul de vitamina C și E, de betacaroten și alte carotenoide îi oferă proprietăți antioxidante considerabile, iar flavonoidele conținute protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Conține, de asemenea, vitaminele B1, B2, B3, B9 (folat), E și K, iar dintre minerale fier, cupru, calciu, potasiu, zinc, mangan și seleniu.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„În această perioadă să profităm de ceea ce ne oferă natura și să încercăm să avem un consum de 5 porții de legume pe zi”
Citiți principiile noastre de moderare aici!