Lipidele (grăsimile) reprezintă cea mai eficientă modalitate a organismului de a depozita energia, 1g de lipide furnizând 9,3 kilocalorii. Se regăsesc în organism sub mai multe forme, cum ar fi trigliceridele, acizii grași liberi, fosfolipidele și steroizii. Grăsimile îndeplinesc numeroase funcții în organism: sunt o componentă esențială a membranelor celulare și a nervilor; produc hormoni, fiind componente structurale ale unor substanțe din corp, inclusiv prostaglandinele; ajută corpul să folosească vitaminele A,D,E, K – vitamine solubile în grăsimi; formează un înveliș protector pentru organe. Fără o membrană celulară sanătoasă, nicio celulă nu poate să funcționeze. Creierul nostru este format din 50% grăsimi, acestea reprezentând componenta esențială a tecii de mielină care înconjoară neuronii. Pentru că foarte mulți dintre noi ne ferim de grăsimi (inclusiv de cele „esențiale”, pe care corpul nostru nu le poate produce și trebuie aduse prin alimentație), pe motiv că îngrașă sau ne îmbolnăvesc, important este să facem distincția între tipurile de grăsimi.
Acizi grași care trebuie evitați sau reduși
1. Acizii grași saturați, pe care îi întâlnim în produsele de patiserie, în grăsimile animale în general, în mezeluri, în uleiul de palmier, în uleiul de arahide, în produsele lactate, în unt.
2. Acizii grași „trans”. Aceștia sunt prezenți în biscuiții din comerț, în produsele de patiserie, gogoșile, în margarină, în alimentele prăjite în general. Feriți-vă de uleiurile și grăsimile hidrogenate. Ele sunt folosite în industria agroalimentară, deoarece permit o mai bună conservare a produselor de patiserie.
Acizi grași care trebuie privilegiați
1. Acizii grași mononesaturați, care se găsesc în principal în uleiurile vegetale presate la rece.
2. Acizii grași polinesaturați, pe care îi întâlnim în uleiurile presate la rece și în peștele gras din mările reci. Din această familie fac parte acizii Omega 3 și Omega 6.
În funcție de sursă, acizii grași Omega 3 îi regăsim în produsele vegetale (semințele și uleiul de in, uleiul de cânepă, uleiul de nuci, uleiul de rapiță, nuci) și în produsele de origine animală (macrou, somon, hering, ton). Despre acizii grași Omega 3 știm că fluidizează sângele, reglează tensiunea arterială, conferă elasticitate venelor și arterelor, reduc trigliceridele din sânge, îmbunătățesc performanța creierului.
Pentru aportul de Omega 6 trebuie să consumăm ulei din sâmburi de struguri, de floarea-soarelui, de nuci, de rapiță. Omega 6 se regăsește în exces în dieta multor oameni din societatea actuală, bolile cardiovasculare putând proveni și de la un consum excesiv de Omega 6 și o carență de Omega 3.
Acidul gras Omega 9 este un acid gras mononesaturat, care poate fi sintetizat de către organism, regăsindu-l în uleiul de măsline, de rapiță, în avocado.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Grăsimile se regăsesc în organism sub mai multe forme, cum ar fi trigliceridele, acizii grași liberi, fosfolipidele și steroizii”
Citiți principiile noastre de moderare aici!