O dietă sănătoasă asigură organismului cantitățile potrivite din toți nutrienții esențiali de care are nevoie, din diferite surse de hrană.
Proteine
Proteinele sunt un nutrient vital. Sunt descompuse în componentele lor de bază (aminoacizi) și folosite pentru a face noi proteine și alte molecule complexe de care are organismul nevoie. Deși pot fi pot fi sursă de energie, funcția lor principală este crearea, creșterea și repararea țesuturilor. Datorită importanței consumului de proteine care ne asigură tot necesarul de aminoacizi, se consideră că proteinele alimentare fac parte din două grupe diferite, în funcție de aminoacizii pe care îi furnizează. Proteinele complete, care alcătuiesc prima grupă, conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. Aceste proteine se găsesc în carne, ouă, produse lactate. Proteinele incomplete, care reprezintă grupa a doua, conțin numai unii dintre aminoacizii esențiali. Aceste proteine se găsesc în leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut), ciuperci, semințe de cânepă, fructe oleaginoase.
Carbohidrați
Carbohidrații reprezintă sursa principală de energie a organismului și cel mai ușor de obținut. Se găsesc aproape exclusiv în alimentele de origine vegetală, cum sunt fructele, legumele, cerealele, leguminoasele. Laptele si produsele lactate sunt singurele alimente care provin de la animale și care conțin carbohidrați. Carbohidrații se împart în două categorii – simpli și complecși. Carbohidrații simpli includ fructoza, sucroza și lactoza, iar printre alimentele bogate în carbohidrați complecși se numără legumele, cerealele integrale, leguminoasele. Cu toate că acest tip de macronutrienți reprezintă spaima dietelor, avem nevoie de ei pentru o alimentație echilibrată. Da, pot duce la îngrășare dacă sunt consumați în exces, dar carbohidrații complecși, bogați în fibre, sunt esențiali pentru o alimentație sănătoasă. Important este să știm să îi alegem, în ce cantitate și cum să îi distribuim pe parcursul unei zile. Carbohidrații sănătoși conțin zaharuri naturale, pe care organismul le poate metaboliza ușor și lent pentru o funcționare echilibrată a creierului, o stare emoțională bună și un nivel optim de energie.
Grăsimi
Pe lângă întrebuințarea lor ca depozite de energie, grăsimile au și alte roluri esențiale. Ne ajută să absorbim și să folosim unele vitamine și sunt implicate în construirea și repararea țesutului nervos. Ele mențin sănătatea pielii și unghiilor și sunt folosite la hormoni care controlează tensiunea arterială, sistemul imunitar, creșterea și coagularea sângelui. Alcătuiesc și baza pentru toate membranele din organism, înconjurând fiecare celulă și structurile din ea. Grăsimea este foarte bogată în calorii și poate îngrășa, dar, în comparație cu alimentele dulci, duce la o senzație de sațietate mai îndelungată, așa că puțină grăsime poate preveni gustările ulterioare. Organismul uman nu poate produce acizi grași, așa că aceștia trebuie luați din hrana pe care o consumăm. Semințele de in, de floarea-soarelui, de cânepă, de dovleac, avocado, fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune de pădure), peștele (oceanic, nu de crescătorie) conțin grăsimi de care avem nevoie și de care nu trebuie sa ne ferim. Ele ajută în procesul de scădere în greutate, micșorarea colesterolului, stimularea imunității și alimentarea organelor reproducătoare, a pielii, a părului.
O dietă sănătoasă asigură organismului cantitățile potrivite din toți nutrienții esențiali
Citiți principiile noastre de moderare aici!